[Dakar] Terugblik Nederlanders: Motoren en quads

De 2010 editie van de Dakar editie is voorbij. Ook dit jaar was het weer een zware rally. Veel deelnemers zijn uitgevallen, maar hoe hebben het de Nederlanders gedaan? In deze reeks berichten blikken wij terug op hun prestaties. De foto's zijn mogelijk gemaakt door Dakarpress.

 

 

Motoren

7. Henk Knuiman

Henk Knuiman reed een solide rally. Hij liet zich niet van voren zien, maar eindigde wel altijd in de top twintig. Hij heeft de Dakar dan ook uitgereden op een 17e plaats. Zelf kende hij weinig technische problemen, maar moest als beste Nederlander wel acht uur toegeven op de nummer een.

(c) Dakarpress

 

8. Frans Verhoeven

Frans Verhoeven heeft een rally meegemaakt die hij snel zal willen vergeten. De eerste week stond bol van de technische problemen en hij was binnen drie etappes dan ookal uitgeschakeld voor een hoge klassering. Langzaam kwam de Tilburger beter in zijn ritme en in de tiende etappe leek hij dan eindelijk succes te boeken met een dagzege. Helaas gaf de organisatie die avond enkele concurrenten tijd terug omdat de organisatie een fout had gemaakt. Hierdoor eindigde de coureur op de derde plaats in die etappe. Dit was dan ook meteen zijn beste dagklassering. Niet veel later viel Verhoeven uit met motorproblemen.

(c) Dakarpress

 

44 Mirjam Pol

Mirjam Pol was de enige vrouwelijke Nederlandse deelneemster aan de rally dit jaar, maar kon haar directe concurrente in het vrouwenklassement, Annie Seel, niet bijhouden. In de etappe waar ze had kunnen toeslaan, Annie Seel kwam ten val, viel zij zelf ook en blesseerde ze zich zo ernstig dat ze de volgende etappe niet meer kon starten. Als ze de rally uit had gereden was ze zeer waarschijnlijk als tweede gefinisht. 

 (c) Dakarpress


48 Hans-Jos Liefhebber

Hans-Jos Liefhebber is de revelatie van deze Dakar. Liefhebber eindigde op een 24e plaats in het algemeen klassement en reed een uitstekende rally. Hij was niet de meest opvallende coureur, maar finishte zeer regelmatig in de top dertig.

(c) Dakarpress


60 Thomas de Bois

Thomas de Bois viel in de vijfde etappe uit en doet zodoende niet meer mee in de rally. Naar eigen zeggen ging het deze rally erg lekker. Helaas moest de coureur dus opgeven vanwege een gebroken sleutelbeen.

(c) Dakarpress


72 Marcel Snijders

Marcel Snijders reed een solide rally. Samen met zijn Honda teamgenoten beleefde hij enkele moeilijke dagen, maar hij sloeg zich daar prima doorheen. Uiteindelijk leverde hem dit een 46e plaats op.

(c) Dakarpress

 


87 Gerrit-Jan Gerben Vruggink

Gerrit-Jan Gerben Vruggink is een van de teamgenoten van Marcel Snijders en ze hebben de gehele rally samen opgetrokken. Zodoende staat hij ook niet ver van Snijders vandaan. Vruggink eindigde op een 44e plaats.

(c) Dakarpress

 

 

91 Aloys Ressing

Aloys Ressing reed de gehele rally in de onderste regionen van het klassement rond, maar is nog elke etappe op tijd binnengekomen in het bivak om de volgende dag te mogen starten. Dit heeft hem een 78e plaats bezorgd. Dit terwijl er 88 coureurs gefinisht zijn.

(c) Dakarpress 

 

 


95 Tony Krabbenborg

Tony Krabbenborg is de teamgenoot van Aloys Ressing en ook zijn maatje tijdens de rally. Net als Snijders en Vruggink zijn ook Ressing en Krabbenborg dicht bij elkaar te vinden in het klassement. Krabbenborg heeft Ressing nog wel weten in te halen sinds de rustdag en is gefinisht op een 77e plaats.

(c) Dakarpress

 

 

 


106 R.M.N.J. de Groot

De Groot is de best-of-the-rest na de top drie Nederlandse coureur en weet het Honda-team net achter zich te houden met een 41e plaats. Ook hij reed een solide rally.

 

(c) Dakarpress

 

Quads

265. Gerard Wessels

Gerard Wessels heeft het tot de zevende etappe meegedaan aan de rally. In de laatse etappe voor de rustdag kreeg Wessels grote problemen en kwam hij te laat aan in het bivak waardoor hij uitviel. Helaas kon hij weinig betekenen in het klassement.

(c) Dakarpress