Noord-Korea wil betere banden met VS

Noord-Korea wil de “hostiele relatie” met de Verenigde Staten met ingang van het nieuwe jaar verbeteren. De regering van de communistische staat verklaarde dat in een nieuwjaarsartikel dat vandaag werd afgedrukt in alle belangrijke binnenlandse kranten.

Noord-Korea zegt dat het verlangt naar “langdurige vrede op het Koreaanse schiereiland en het atoomvrij houden ervan door dialoog en onderhandelingen.” Daarnaast voegde de regering toe dat het beëindigen van de vijandige houding richting de VS een “fundamentele taak voor het veiligstellen van vrede en stabiliteit” is.

Noord-Korea zei na diplomatieke onderhandelingen met de regering-Obama al toe, in de toekomst weer mee te willen werken met het zeslandenoverleg dat in 2003 werd gestart. De beide Korea’s, de VS, China, Japan en Rusland praten mee in deze onderhandelingen. Noord-Korea stapte in juni 2009 uit het overleg, toen de Verenigde Naties een wapentest unaniem hadden veroordeeld.

De VS heeft Noord-Korea afgelopen jaar al voedsel en andere hulp gegeven, nadat de Koreanen in de gesprekken meewerkten aan vredesverdragen en veiligheidsgaranties.

Noord-Korea wil betere banden met VS