Kroatië kiest nieuwe president

De dag na kerst, overmorgen, zal er in Kroatië een nieuwe president gekozen worden. Dit zal de derde president van Kroatië worden sinds de onafhankelijkheid in 1991, aangezien het huidige staatshoofd, Stipe Mesic, niet herkiesbaar is. Mesic is nu twee ambtstermijnen achter elkaar president van Kroatië geweest.

Momenteel loopt de kandidaat van de sociaaldemocratische oppositie, hoogleraar in de rechten Ivo Josipovic, voorop in de opiniepeilingen. Volgens de enquêtes zit er een absolute meerderheid overigens niet in voor hem, waardoor er op 10 januari mogelijk een tweede ronde moet komen tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

De president van Kroatië kent met name een ceremoniële rol, ondanks het feit dat het staatshoofd opperbevelhebber van de strijdkrachten is en de geheime diensten controleert. De president geeft ook samen met de regering vorm aan het buitenlandse beleid van het land. Bovenaan op de agenda staat de beoogde toetreding tot de Europese Unie van Kroatië in 2012.

Wil het land zich werkelijk bij de Europese Unie aansluiten, dan zal het land eerst wat moeten doen aan de wijdverspreide corruptie en moet het grensgeschil met EU-lid Slovenië opgelost worden. De belangrijkste presidentskandidaten zijn een groot voorstander van een EU-lidmaatschap voor Kroatië.

Overmorgen mogen 4,4 miljoen kiesgerechtigden hun stem uit komen brengen. Van dit aantal wonen er meer dan 400.000 in het buitenland, met name in Bosnië.