"Clubs met schulden niet in CL of EL"

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft het Financial Fair Play-systeem aangekondigd. In het systeem worden de Europese topclubs met grote schulden aangepakt. Binnen drie jaar wordt het model in gebruik genomen.

Platini: "We hebben besloten om vanaf 2012 op nul te beginnen. Daarbij zijn de jaarrekeningen onze graadmeter. Die moeten vanaf dat moment een positief resultaat opleveren. Zo niet, dan loop je als club de kans uitgesloten te worden van de Champions en Europa League."

Clubs met grote schulden zoals Real Madrid, Liverpool en Chelsea kunnen uitgesloten worden van het miljoenenbal. "Net als in het bedrijfsleven moet je natuurlijk anders tegen een club aankijken, die jarenlang een goed financieel resultaat heeft gehaald en tegen één minder jaar aanloopt. Maar clubs die jarenlang torenhoge schulden hebben opgebouwd en in 2012 weer rode cijfers op hun jaarbalans hebben staan, kunnen het echt vergeten."

Real Madrid kampt momenteel met een schuld van 600 miljoen euro. De schulden van Liverpool en Chelsea liggen even hoog. Manchester United zit nog dieper in de rode cijfers. De Engelse grootmacht zit tot 700 miljoen in de schulden meldt [De Telegraaf.

Ook AC Milan kampt met grote schulden. De Italiaanse club had in mei honderd miljoen euro schuld. Daarom was de verkoop van Kaka deze zomer erg belangrijk. Frank Rijkaard was in beeld als nieuwe trainer van Milan, maar bleek te duur.