Szmyd wint op Le Mont Ventoux in Dauphiné

Sylwester Szmyd heeft de vijfde etappe, die op Le Mont Ventoux finishte, op zijn naam geschreven. Alejandro Valverde kwam als tweede over de meet en nam ook de gele trui over van Cadel Evans. De Australiër kwam op twee minuten en zestien seconden van de winnaar over de finish.

Frederik Willems (Liquigas), Alan Perez (Euskaltel), José Luis Arrieta (Ag2r) en Christophe Kern (Cofidis) vormden het groepje vluchters dat de etappe kleur gaf. Zij waren uiteindelijk ook de eersten die aan de klim van Le Mont Ventoux begonnen. Aan de voet van de berg had het kwartet een voorsprong van meer dan vier minuten.

In het peloton koos Szmyd het hazenpad. Hij moest er voor zorgen dat zijn kopman, Ivan Basso, redelijk eenvoudig kon volgen. Ook Valverde wist te demarreren, waardoor er een groepje achtervolgers van vijf renners ontstond. Zij zouden de koplopers uiteindelijk ook inhalen. Kort daarna ging Szmyd opnieuw in de aanval, maar Valverde wist te pareren. Het tweetal werd niet meer door de achtervolgers ingerekend, waarna Valverde zijn Poolse medevluchter op de finish voor liet gaan. De laatstgenoemde renner schakelde namelijk verkeerd, waarna de Spanjaard hem de overwinning schonk.

In het peloton liet vooral Robert Gesink van zich horen. De Nederlander sprong in de slotfase weg uit de groep, nadat de Deen Jakob Fuglsang de aanval opende. De renner van Rabobank kwam toch nog als vierde over de finish en nestelde zich in het algemeen klassement op de zesde stek.


Uitslag vijfde etappe:

#Naam rennerPloegTijd
1Sylwester SzmydLiquigas04:05,04
2Alejandro ValverdeCaisse d'Erpagnez.t
3Haimar ZubeldiaAstana+ 1,14
4Robert GesinkRabobank+ 1,50
5Jakob FuglsangTeam Saxo Bank+ 1,59

Algemeen klassement:

#Naam rennerPloegTijd
1Alejandro ValverdeCaisse d'Erpagne15:23,17
2Cadel EvansSilence-Lotto+ 0,16
3Alberto ContadorAstana+ 1,04
4David MillarTeam Garmin+ 1,43
5Haimar ZubeldiaAstana+ 2,21