Mosley: "FOTA: schrijf onvoorwaardelijk in"

FIA-president Max Mosley heeft de FOTA-teams aangeschreven dat ze zich onvoorwaardelijk moeten inschrijven, zodat zij kunnen helpen met het vormen van de reglementen voor het seizoen van 2010.

Na afloop van de Turkse Grand Prix waar de spanningen hoog waren omdat aanstaande vrijdag de lijst met deelnemers voor het seizoen van 2010 bekend worden, heeft Mosley de langverwachte reactie op de brief van de FOTA verstuurd naar de FOTA-teams.

Volgens Mosley is de beste manier om te helpen dat de teams zich onvoorwaardelijk inschrijven voor het komende seizoen. Het zou zelfs simpel zijn om een oplossing te vinden voor de problemen waar de FOTA momenteel mee zit. In de brief, verstuurd naar Ferrari, McLaren, BMW Sauber, Renault, Red Bull Racing, Toro Rosso, Toyota and Brawn GP, staat dat Mosley graag later deze maand, samen met alle teams die in 2010 zullen deelnemen, om de tafel wil gaan zitten om de reglementen voor 2010 vast te stellen. Echter om dit te bewerkstelligen moeten alle FOTA-leden, behalve Williams en Force India, uiterlijk morgen bevestigen dat zij in 2010 mee zullen doen.


"Onder artikel 66 van de International Sporting Code kunnen wij de gepubliceerde regels voor 2010 niet wijzigen tenzij wij een akkoord hebben van alle deelnemers", aldus de FIA-president."We hebben echter een lijst met bevestigde inschrijvingen en als iedereen unaniem akkoord gaat, kunnen wij wijzigingen doorvoeren. Maar om hieraan deel te nemen moet je voldoen aan de inschrijvingsreglementen."

"De keuze is aan jullie, maar het is het eenvoudigste als alle deelnemers onder dezelfde omstandigheden werkten en dat iedereen het eens is over de reglementen."

De FIA zal vrijdag de lijst met deelnemers voor 2010 bekend maken. Williams en Force India zijn vrijwel zeker van een plek op de startopstelling, omdat zij zich onvoorwaardelijk hebben ingeschreven. Daarnaast doen nog circa tien andere teams mee om een plek op de grid. Mosley heeft aan de FOTA duidelijk gemaakt dat elke reglementswijziging een akkoord zal moeten krijgen van deze nieuwe teams.

"We organiseren een bijeenkomst waar alle teams die in 2010 zullen deelnemen kunnen discuseren over de kostenbesparende maatregelen zoals deze voorgesteld zijn door de FOTA. Dit zal echter pas na vrijdag gebeuren. Wij hebben de meningen van de nieuwe deelnemers al geinventariseerd en het resultaat is over het algemeen positief. Het moet dus relatief eenvoudig zijn een oplossing te vinden, maar dan moeten de FOTA-teams zich wel onvoorwaardelijk inschrijven."