De Jong: "Talenten moeten naar buitenland"

Nigel de Jong is van mening dat jonge, talentvolle voetballers uit de Eredivisie zo snel mogelijk naar het buitenland moeten gaan. Dat heeft de speler van Manchester City vrijdag laten weten.

"De Eredivisie is geen competitie, waar je als jonge speler jarenlang in moet blijven," was de mening van De Jong. De middenvelder speelde tot zijn 21e levensjaar bij Ajax, waarna hij in 2006 de overstap naar Hamburger SV maakte. In januari van dit jaar vertrok de international naar Engeland en ging voor Manchester City spelen.

"Nederland is een ontzettend goede leerschool. Niet voor niets hanteren trainers overal ter wereld de Nederlandse school. Als je een opleiding krijgt in Nederland, is je basis als voetballer heel goed. Maar als je twintig of 21 jaar oud bent, moet je eigenlijk naar het buitenland. Want bij Oranje merk je nu ook, dat het niveau erg hoog ligt voor de jongens die uit de Eredivisie komen," ging De Jong verder.

Bondscoach Bert van Marwijk beschikt de komende dagen over acht internationals, die nog niet voor een buitenlandse club hebben gekozen. Het gaat in dit geval om Ibrahim Afellay (22), Edson Braafheid (25), Dirk Marcellis (21), Stijn Schaars (25), Maarten Stekelenburg (26), Henk Timmer (37), Gregory van der Wiel (21) en Demy de Zeeuw (25).