Gudmundsson naar AZ

AZ heeft het IJslandse talent Jóhann Berg Gudmundsson vast weten te leggen. Gudmundsson is niet de eerste IJslander in dienst van AZ. Eerder waren Joey Gudjonsson en Gretar Steinsson spelers bij AZ met wisselend succes.

Gudmundsson is een achttienjarige speler die overkomt van Breidablik. Hij stond ook in de belangstelling van HSV en Coventry City, maar ging op advies van zijn landgenoten naar Nederland. "Eidur Gudjohnsen en Gretar Steinsson hebben me geadviseerd naar AZ te gaan. Ze dachten dat mijn stijl het beste bij die club past. Daarnaast speelde het mee dat Louis van Gaal trainer is. Iedereen in Europa weet dat hij jonge spelers beter maakt."

Wanneer de middenvelder de medische keuring doorkomt, tekent hij vandaag een contract tot de zomer van 2012, met een optie voor nog twee seizoenen. Gudmundsson speelde dit seizoen 22 wedstrijden voor Breidablik, en scoorde daarin zes keer. Ook heeft hij al zijn debuut gemaakt voor de nationale ploeg van IJsland.

Hij zal eerst aansluiten bij Jong AZ. "Dat is met de club afgesproken. Middenin het seizoen is het moeilijk om bij het eerste aan te haken. Maar komend seizoen ben ik volwaardig lid van de selectie."