Alves blijft mogelijk bij Heerenveen

Pim de Vos, advocaat van Afonso Alves, heeft tijdens de arbitragezaak tegen AZ laten weten dat de Braziliaan in de maatschappij afhankelijk van andere mensen is. Volgens hem heeft hij alleen de lagere school gevolgd en spreekt hij onvoldoende Engels.

De Vos sprak uitvoerig over het privéleven van Alves, die volgens hem een groot kind is. Hiermee wilde de advocaat aangeven dat de Braziliaanse speler niet goed in staat was om de overeenkomst van AZ door te lezen en te beoordelen. ""AZ had dat kunnen weten. Alves begrijpt geen snars van de overeenkomst."

Alves tekende op 23 december jl. een overeenkomst met AZ. Zijn zaakwaarnemer Tiburico zou hetzelfde moeten doen, maar De Vos liet weten dat deze niet over de benodigde papieren beschikt. "Tiburcio is een illegale Braziliaanse spelersmakelaar, die Alves goed kent. Het contract is pas rechtsgeldig als Ribeiro, de Braziliaanse advocaat van Alves, zijn handtekening zet. Dat heeft hij nooit gedaan. Ribeiro heeft op 10 januari aan AZ laten weten dat Alves niet naar AZ komt."


Update 21:43 uur
De advocaat van de AZ, Eric Vilé, heeft inmiddels gezegd dat het contract voor Afonso Alves punt voor punt naar het Portugees vertaald zou zijn. Hij is dan ook van mening dat het excuus van zijn collega, Pim de Vos, ongeldig is. "Bij de ondertekening op 23 december heeft technisch directeur Marcel Brands het contract punt voor punt doorgenomen. Zaakwaarnemer Caio vertaalde daarop alles in het Portugees voor Alves. Caio is namelijk de Engelse taal machtig. Bij elk punt gingen Alves en zijn adviseurs akkoord."

"De advocaten van Alves doen nu voorkomen alsof hij onnozel is,", vervolgde Vilé. De advocaat volgde hieraan toe dat het kamp van Alves heel goed wist dat er geen sprake was van een concept-contract. "Het woord concept is pas voor het eerst gevallen op 10 januari, door Ribeiro. Dit was geen concept of een aanbieding."


Update 22:50 uur
Voorzitter Franken van de arbitragecommissie heeft beide partijen veel vragen gesteld over het ontbreken van de handtekening van advocaat Ribeiro. De naam van Ribeiro was namelijk wel opgenomen op het contract. "Dat was op verzoek van de zaakwaarnemers Tiburcio en Caio", vertelde technisch directeur Marcel Brands."Met die twee mensen hebbe we zaken gedaan. De handtekening van Ribeiro was niet meer dan een formaliteit. De contractbesprekingen met spelers lopen vaker op deze manier. Tiburcia en Caio gingen overal mee akkoord."

Advocaat De Vos die Alves bijstaat in deze zaak zegt dat het ontbreken van de handtekening van Ribeiro cruciaal is. "Tiburcia en Caio zijn illegale spelersmakelaars. Zij hebben geen FIFA-licentie en zijn dus niet bevoegd. AZ had met deze mensen geen zaken moeten doen. Het was duidelijk een concept-contract, dat Ribeiro zou doornemen en goedkeuren. Samen met Alves is besloten om er vanaf te zien."

Update @ 23:08

De kans is nog altijd aanwezig dat Afonso Alves het seizoen gedwongen zal moeten afmaken bij sc Heerenveen. "We kunnen geen enkele garantie geven dat er voor donderdag een vonnis is", aldus Franken. De voorzitter van de arbitragecommissie gaf aan dat de feiten van beide partijen zo ver uiteen lopen, dat een snelle uitspraak onmogelijk is. "Er zijn feiten en argumenten genoemd die bewijs behoeven. Ik moet mogelijk getuigen oproepen. Als dat zo is, is de uitspraak zeker niet voor donderdag".

Update @ 9:50

Advocaat Pim de Vos overweegt de partijen weer bij elkaar te brengen. "Ik zal advocaat Eric Vilé van AZ dinsdag eens bellen als hij afgekoeld is. Overleg zal echter niet gemakkelijk zijn. Voor AZ is het een prestigezaak geworden. Dirk Scheringa is een man van de lange adem. En die lange adem hoeft in dit geval maar drie dagen te duren."

"Als AZ echter de uitspraak van de commissie besluit af te wachten en wij winnen de zaak, lijden AZ en Scheringa enorm gezichtsverlies", aldus De Vos. "Dan hebben ze namelijk zaken gedaan met illegale zaakwaarnemers."