Corus: Carlsen mazzelt, Van Wely druipt af

Magnus Carlsen is tijdens de tiende ronde van het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee door het oog van de naald gekropen. In zijn partij tegen Loek van Wely stond hij er heel lang slecht voor, maar door geknoei van onze landgenoot pakte hij toch onverwacht de winst. Levon Aronian, tot gisteren nog mede-koploper, kon niet winnen en zakte terug naar de tweede plaats.

Carlsen begon zeer slecht aan de partij. Dit was mede te danken aan het sterke spel van onze landgenoot Loek van Wely. Na een zet of dertig was de stelling van de Noor rijp voor de sloop. Op dat moment sloeg de partij compleet om. Beide spelers raakten in tijdnood, maar het was Carlsen, die nota bene nog minder tijd over had, die er optimaal van kon profiteren."Dat ik hem alleen al zo ver heb laten komen, was fout. Ik had zoveel kansen om te winnen", zei Van Wely na afloop.

De Nederlander speelde door tot de 49ste zet, maar gaf zich toen gewonnen."Het is vrij ernstig wat er vandaag is gebeurd", aldus een teleurgestelde Van Wely."In tijdnood moest ik steeds de keuzes maken. Voor Carlsen was het eenvoudig. Hij vocht voor zijn laatste kans en hoefde slechts overeind te blijven." Ook Carlsen was niet blij met zijn vertoonde spel. Hij stond de journalisten niet te woord en verliet hoofdschuddend de speelzaal.

Aronian, tot gisteren nog mede-koploper, trad vandaag aan tegen de Engelsman Michael Adams. Hij kwam niet verder dan een remise en zakt daardoor naar de tweede plaats. De achterstand op Carlsen bedraagt een half punt. Op de gedeelde derde plaats, met een vol punt achterstand op Carlsen, vinden we een grote groep, met daaronder de wereldkampioen Viswanathan Anand, de ex-wereldkampioen Vladimir Kramnik en Vasyl Ivantsjoek. "Tsjoek", die al zijn partijen tot de negende ronde in remise zag eindigen, pakte gisteren zijn eerste volle punt. Pavel Eljanov was het slachtoffer.

Donderdag is er een rustdag. Vrijdag wordt de elfde ronde gespeeld en dan staat er opnieuw een mooie partij op het affiche. Dan treft koploper Carlsen de huidige wereldkampioen Anand.