UC: Uitslag Partizan - FC Groningen

FC Groningen heeft haar eerste wedstrijd in de UEFA-cup verloren. In Belgrado werd het tegen Partizan 4-2. Voor rust stonden de Groningers al met 3-0 achter, maar wisten in de tweede helft de hoop op een vervolg in het toernooi, levend te houden.

In het seizoen 1989/1990 speelden beide ploegen ook al eens tegen elkaar. In de toenmalige Europa Cup 2 werd over twee wedstrijden weliswaar verloren van Partizan Belgrado maar voor de Groningers was er één positief punt: Milko Djurovski. Zonder twijfel één van de meest geadoreerde FC spelers aller tijden. De rookmagiër was ten tijde van de wedstrijd tegen FC Groningen nog speler van Partizan maar maakte zoveel indruk dat hij onmiddellijk gecontracteerd werd.

Nu, 16 jaar na dato, traden de beide ploegen wederom tegen elkaar aan. In de eerste ronde van de UEFA begon de ploeg uit de Euroborg met een uitwedstrijd. Al vroeg in de wedstrijd, na drie minuten, kregen de Serviërs een onterechte strafschop na een schwalbe. Marinkovic wist wel raad met het cadeautje van de Letse scheidsrechter, 1-0. FC Groningen kwam er in de eerste drie kwartier van de wedstrijd niet aan te pas. De ploeg van trainer Ron Jans kon nooit gevaarlijk worden, simpelweg omdat Partizan de betere ploeg was.

Na zestien minuten buitte Zajic het veldoverwicht uit in een tweede doelpunt. Na een lange solo vanaf de middenlijn kon de Serviër ongehinderd uithalen. Op slag van rust maakte Marinkovic zijn tweede doelpunt. In de zestien meter werd hij volkomen vrij gelaten door drie verdedigers, de aanvaller kon ongehinderd draaien en schieten. Doelman Roorda zag er niet helemaal fris uit, de bal leek houdbaar te zijn.

In de tweede helft speelde Groningen beduidend beter dan in de eerste vijfenveertig minuten. Er werd agressiever gespeeld en er was meer balbezit. Dat resulteerde uiteindelijk in een verdiende goal. Aan de linkerkant van de zestienmeter kreeg Nevland de bal aangespeeld, het terugleggen was op Fledderus, die prachtig afrondde via de bovenkant lat. Nog geen minuut later ontsnapten de Groningers overigens aan een nog grotere achterstand. Sankoh kopte de bal veel te kort terug op Roorda waardoor er een speler van Belgrado tussen kon komen, zij het zonder resultaat.

De kans voor FC Groningen om de achterstand verder te verkleinen kwam tien minuten voor tijd. Cornelisse werd door Nevland weggestuurd maar uitstekend keepwerk van Kralj voorkwam een doelpunt. De laatste vijf minuten waren spectaculair te noemen. Eerst schatte Levtsjenko een bal verkeerd in waardoor er niet, zoals de middenvelder dacht, een doeltrap maar een corner uit voort kwam. Zajic maakte daarop zijn tweede doelpunt van de avond en daarmee leek de Groninger FC knock-out geslagen te zijn. Invaller Suarez, de duurste aankoop in de geschiedenis van Groningen, maakte de uitermate belangrijke 4-2 waardoor er nog een kans aanwezig is dat FC Groningen de groepsfase van de UEFA-cup bereikt.

Opstelling

Partizan Belgrado: Kralj, Cirkovic, Djordjevic, Rnic, Lomic, Smiljanic, Lazic, Zajic, Marinkovic, Oditab, Mirosavljevic/ (66-Vukelja)

FC Groningen: Roorda, Silva, Sankoh, Kruiswijk, Van der Linden, Van der Laak/ (71’- Suares), Lindgren, Levtsjenko, Fledderus, Salmon/ (31’-Cornelisse), Nevland

Wedstrijdverloop:

Partizan Belgrado – FC Groningen 4-2

3’ Marinokovic (PAR) 1 - 0
16’ Zajic (PAR) 2-0
45’ Marinokovic (PAR) 3 - 0
45’ Fledderus (FCG) 3 - 1
89’ Zajic (PAR) 4 - 1
92’ Suares (FCG) 4 - 2

22’ Van der Laak (FCG)