UCI vraagt contra-expertise Landis aan

Omdat Floyd Landis nog steeds geen contra-expertise had aangevraagd, heeft de UCI dat zelf gedaan. Door deze actie wil de UCI sneller uitsluitsel krijgen over het vermeende dopinggebruik van Landis.

Nadat de Tour de France al enige dagen verreden was kwam het nieuws naar buiten dat Floyd Landis verboden middelen zou hebben gebruikt. De A-test toonde het gebruik van testosteron aan in de slotweek van de Tour, waarin de Amerikaan indruk maakte door de rit naar Morzine te winnen. Na afloop van deze rit werd de renner positief bevonden.

Nadat de uitslag van de A-test bekend werd, kreeg de renner vijf dagen om een contra-expertise aan te vragen. Tot op heden is niets van Landis en/of zijn Spaanse advocaat vernomen. Reden voor de UCI, de internationale wielerunie, om actie te ondernemen. Hiervoor maakte de wielerunie gebruik van artikel 191 in het UCI reglement. De deadline voor Landis verstrijkt aanstaande woensdag, voor die tijd moet hij een tegenonderzoek aanvragen.

Mocht de renner van Phonak-ploeg inderdaad besluiten pas woensdag een contra-expertise aan te vragen dan laat de uitslag nog enkele weken op zich wachten. Het laboratorium, Châtenay-Malabry, gaat namelijk enkele weken dicht. De UCI wil de zaak graag voor die tijd hebben afgehandeld.

In het geval dat de B-test hetzelfde resultaat oplevert als de A-test dan zal Landis voor twee jaar worden geschorst. Landis zelf heeft altijd ontkend doping te hebben gebruikt.


Floyd Landis heeft tot woensdag om een contra-expertise aan te vragen