Overzicht Nederlandse prestaties EK Zwemmen

Vandaag zijn de Europees Kampioenschappen zwemmen in Boedapest begonnen. Er kwamen vandaag ook meteen Nederlanders in actie. Hieronder lees je het verslag van de eerste dag van het EK.

Ochtendsessie

Tijdens de ochtendsessie kwamen de dames op de 50 meter vlinderslag in actie. Inge Dekker en Chantal Groot plaatsten zich daarin vrij gemakkelijk voor de halve finale die tijdens de avondsessie zal worden gezwommen. Inge Dekker (26,62) moest alleen Antje Buschschulte voor zich dulden. Chantal Groot zwom de zesde tijd (27,09). Hinkelien Schreuder en Ranomi Kromowidjojo hoeven later vandaag niet meer in actie te komen, hun tijd was niet voldoende voor een plaatsje in de halve finale.

Nick Driebergen wist zich verrassend te plaatsen voor de halve eindstrijd op de 100 meter rugslag. De jonge Leidenaar verbeterde zijn persoonlijk record met 0,31 seconden en zwom in 56,03 naar de achttiende tijd. Omdat er per land maar twee zwemmers aan de start van een halve finale mogen komen, was de tijd van Driebergen genoeg om als zestiende naar de halve finale te gaan.

Ook de beide Nederlandse estafetteploegen kwamen vandaag in actie. Bij de dames zwommen Hinkelien Schreuder, Femke Heemskerk, Chantal Groot en Ranomi Kwomowidjojo naar de derde tijd (3.42,66). Femke Heemskerk en Hinkelien Schreuder worden vermoedelijk vanavond gewisseld voor Inge Dekker en Marleen Veldhuis. De heren estafetteploeg ging het iets minder makkelijk. De mannen wisten zich moeizaam te plaatsen voor de finale. Stefan Oosting, Bas van Velthoven, Gijs Damen en Mitja Zastrow zwommen een tijd van 3.20.20 wat goed was voor de achtste tijd. Gijs Damen wordt in de finale vervangen door Pieter van den Hoogenband.

Avondsessie

Nick Driebergen heeft vanavond in de halve finale op de 100 meter rugslag als eerste Nederlander dit EK een nationaal record gezwommen. Driebergen tikte aan in 55,64 waarmee hij meer dan twee tienden onder het oude Nederlandse record van Klaas-Erik Zwering bleef.

Inge Dekker en Chantal Groot hebben zich weten te plaatsen voor de finale van de 50 meter vlinderslag. Dekker zwom een nieuw persoonlijk record (26,31) wat de tweede tijd van de avond was. Groot zwom met 26,86 de zesde tijd van de avond was. Antje Buschschulte haalde de finale niet. De Duitse had eerder op de dag de snelste tijd geklokt.

De Nederlandse dames hebben voor het eerste eremetaal gezorgd tijdens dit EK in Boedapest. Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Chantal Groot en Marleen Veldhuis zwommen in de 4x100 meter ook een nieuw Nederlands record met 3.37,04. De Duitse vrouwen wonnen de 4x100 meter met een nieuw wereldrecord van 3.35,22.

De Nederlandse heren brachten het er een stuk minder vanaf. Nederland leek al lange tijd op een vijfde plaats te liggen, maar door een te vroege overname van Stefan Oosting werden de Nederlanders gediskwalificeerd en teruggezet naar de achtste plaats. Hoewel de tijd niet als officieel de boeken ingaat vanwege de diskwalificatie, zette Pieter van den Hoogenband de op één na snelste split van het veld neer: 47,80. Alleen de Italiaan Filipo Magnini was sneller in 47,62.

Submitter:  Bron: FOK!sport