Oekraïne door na matig duel tegen Tunesië

In de laatste groepswedstrijd voor Tunesië en Oekraïne was er totaal geen spanning en actie waar te nemen in het Olympisch Stadion in Berlijn. Pas laat in de wedstrijd kon Oekraïne tegen tien Tunesiërs de 1-0 scoren. Tekenend was dat dit moest gebeuren uit een strafschop. Bij dat ene doelpunt bleef het, waardoor Oekraïne zich plaatste voor de achtste finales.

Tunesië begon met maar liefst negen spelers die 'op scherp' stonden, één gele kaart zou betekenen dat ze de wedstrijd in de achtste finale, mocht Tunesië die halen, moesten missen. Bij Oekraïne waren dit er slechts voor. Oekraïne zou aan een gelijkspel genoeg hebben om de volgende ronde te bereiken, Tunesië moest in ieder geval voor de winst gaan.

Het eerste kwartier kende nauwelijks kansen, aan beide kanten viel al wel een gele kaart, waardoor een schorsing een feit was. Halverwege de eerste helft kon Oekraïne gevaarlijk counteren, maar het uiteindelijke schot van Tymoschuk trof geen doel. Kort daarna kreeg Voronin de kans om Oekraïne op voorsprong te zetten, maar ook hij faalde. Na een half uur spelen leek Shevchenko gevaarlijk te kunnen worden in het strafschopsgebied, maar de verdedigers van Tunesië waren op tijd terug om redding te bieden.

Doordat Spanje in de andere wedstrijd tegen Saudi-Arabië op voorsprong kwam, wisten Oekraïne en Tunesië dat ze gingen strijden om de tweede plaats in de poule, al was dat al min of meer zeker vanwege het goede Spaanse doelsaldo. Tunesië had meer balbezit dan de Oost-Europeanen, terwijl Oekraïne gevaarlijker was. In de blessuretijd maakte Jaziri nog een overtreding, waardoor hij zijn tweede gele kaart kreeg en het veld moest verlaten. Zonder echte kansen eindigde de zeer matige eerste helft dan ook in 0-0.

De tweede helft ging verder waar de eerste was geëindigd, met dezelfde 21 spelers en met matig spel. Ook tegen tien tegenstanders kon de elf van Oekraïne geen kansen creëren in de eerste twintig minuten van de tweede helft. Toen was het zelfs Tunesië dat een vrije trap maar net over het doel schoot. Twintig minuten voor tijd versiert Shevchenko een penalty, welke door de topspits zelf wordt binnen geschoten. Daarmee leek de wedstrijd helemaal op slot te zijn gegaan. Oekraïne wist nagenoeg zeker dat het door was, omdat Tunesië nu twee doelpunten moest maken met een man minder. Na een dubbele wissels aan de kant van de Noord-Afrikanen kreeg Trabelsi een schietkans, maar hij kon de gelijkmaker niet aantekenen.

Ook in de laatste kwartier bleef de wedstrijd totaal niet aansprekend, er kwamen aan beide kanten nauwelijks kansen. De enige mogelijkheid was er voor Voronin, maar hij kon de keeper van de Tunesiërs niet passeren. Door de 1-0 overwinning van Oekraïne werden de Oost-Europeanen tweede in de poule. In de achtste finale komen ze uit tegen de nummer twee uit poule G, dat kan Zwitserland, Frankrijk of Zuid-Korea worden. Dit wordt vanavond bekend.

Opstellingen:

Oekraïne: Sjovkovski, Sviderski, Roesol, Nesmatsjni, Goesev, Timosjtsjoek, Rebrov (55. Vorobey), Kalinitsjenko (75. Gusin), Sjelajev, Voronin, Shevchenko (88. Milevsky)

Tunesië: Boumnijel, Trabelsi, Jaidi, Haggui, Ayari, Bouazizi (79. Ben Saada), Nafti (90+1. Ghodhbane), Namouchi, Mnari, Chedli (79. Santos), Jaziri

Wedstrijdverloop:

Oekraïne - Tunesië 1 - 0

70' Shevchenko 1-0 (p)

9' Jaziri (TUN)
18' Svidereskyi (OEK)