Uitslag finale UEFA-Cup

Sevilla heeft de UEFA-Cup seizoen 2005/2006 gewonnen. De Spanjaarden deden dit door het Engelse Middlesbrough in het Philips-stadion in Eindhoven met 0-4 te verslaan.

Zowel voor Middlesbrough als voor Sevilla was het de eerste keer dat ze in de finale van een Europese beker stonden. Aan Engelse kant stonden twee Nederlanders in de basis: George Boateng en Jimmy Floyd Hasselbaink. Bij Sevilla deed de ex-Ajacied Escudé vanaf het begin mee.

Na een kleine tien minuten was er de eerste kans van de wedstrijd, deze kwam voor rekening van Sevilla. Opvallend was dat verdediger Riggott van Middlesbrough maar net naast zijn eigen doel tikte. Nog geen minuut later kreeg Saviola de kans om de score te openen, maar keeper Schwarzer stond dit in de weg. De keeper van de Engelse club moet nog een aantal keer redden, Sevilla is duidelijk de sterkste ploeg.

Dit komt na een klein half uur tot uiting door een doelpunt van Luis Fabiano via een kopbal in de verre hoek. Verder volgden er geen grote kansen, Sevilla bleef wel de sterkere ploeg. Ze hadden meer balbezit en de Engelsen moesten meer overtredingen maken. Met 0-1 gingen beide ploegen de rust in.

De coach van Middlesbrough, McClaren, toekomstig coach van de Engelse nationale ploeg, zette zijn 'supersub' Maccarone in de ploeg. De Italiaan had in de kwart- en halve finale de beslissende goal gemaakt. Ook Sevilla wisselde een spits, Saviola moest het veld verlaten voor Kanouté. Kort in de tweede helft zette Riggott via een kopbal Viduka vrij voor de goal, maar de Australiër schoot recht tegen Palop aan. In de tegenstoot kon Sevilla nog geen beslissing forceren. Middlesbrough werd sterker en kreeg ook een aantal kansjes, onder andere via een vrije trap van Hasselbaink die over ging en een schot van Viduka dat net naast ging.

Halverwege de tweede helft wisselden beide ploegen nog een keer. Sevilla kwam goed weg toen Navarro Viduka in de rug duwde, de Duitse scheidsrechter Fandel gaf geen strafschop. Een klein kwartier voor tijd schoot Kanouté op doel, de keeper kon in eerste instantie nog redden, maar in tweede instantie schoot Maresca de 0-2 binnen. Rochemback kreeg een gele kaart voor een overtreding waarvoor hij ook de rode kaart had kunnen krijgen. Middlesbrough geloofde er niet meer in, Sevilla kon zelfs nog 0-3 maken via opnieuw Maresca. Hij schoot vanaf net buiten het strafschopsgebied langs de keeper in de hoek.

Kort voor tijd werd het ook nog 0-4. Nu was Maresca die zijn schot gekeerd zag, maar Kanouté die nog kon binnen tikken. Scheidsrechter Fandel telde geen blessuretijd meer bij. Sevilla won verdiend de UEFA-Cup 2005/2006, al was het verschil niet zo groot met Middlesbrough als de score doet vermoeden.

Middlesbrough (Eng) - Sevilla (Spa) 0-4
'27 Luis Fabiano 0-1
'78 Maresca 0-2
'84 Maresca 0-3
'89 Kanouté 0-4