Dott wordt wereldkampioen snooker

Graeme Dott heeft het 888.com World Championship Snooker in de Crucible gewonnen. De Schot versloeg de Engelsman Peter Ebdon met 18-14 na twee lange dagen snooker.

De wedstrijd om de wereldtitel ging in het Crucible Theatre over 'best of 35 frames', op zondag werden er 16 frames gespeeld, de resterende frames op maandag. Scheidsrechter tijdens de finale was de Nederlander Jan Verhaas. Voor de Schot Graeme Dott was het zijn tweede WK-finale, hij won nog nooit. De Engelsman Peter Ebdon deed dit al één keer, in 2002.

Het eerste frame ging naar Ebdon, waarna Dott twee frames op rij won. Het vierde frame kende veel wisselingen van beurt, snookers en safety-shots. Het werd daardoor een lang frame waarin Ebdon de beste kansen had om gelijk te maken. Dott won via een aantal 'long pots' toch het frame. Dankzij een mislukte snooker van Ebdon won de Schot ook het vijfde frame, waardoor hij met 1-4 leidde. Bij 2-4 werd de middagsessie vroegtijdig gestopt, omdat er dankzij de lange frames anders geen pauze meer mogelijk was voor de avondsessie.

Het begin van de avondsessie kende weinig hoge breaks. Dott speelde beter dan Ebdon en liep uit naar 2-8. Via een break van 89, de hoogste van de finale tot dan toe, kwam Ebdon terug tot 4-8. In het dertiende frame maakte Ebdon veel fouten, Dott speelde het knap en kwam 4-9 voor. Het volgende frame was het andersom, Ebdon kon via een zwarte via de band tot 5-9 terugkomen. De laatste twee frames van de avondsessie werden gewonnen door de Schot, waarmee de eerste dag van de finale om bijna 1.00 Engelse tijd werd afgesloten met een 5-11 voorsprong voor Dott.

Graeme Dott begon meteen sterk aan de tweede dag door met 5-12 voor te komen. Ebdon kwam vervolgens sterk terug tot 7-12, maar Dott kon zijn voorsprong vergroten door drie frames op rij te winnen. Er waren meer hoge breaks te noteren dan op zondag. Daarmee kwam de Schot 7-15 voor bij het einde van de middagsessie. Dott had nog drie frames nodig om voor het eerst wereldkampioen snooker te worden.

Dott leek zijn goede spel voort te zetten aan het begin van de avondsessie, maar Ebdon kwam in het 23e frame langszij met de eerste century (117) van de finale: 8-15. Ebdon stootte in het volgende frame door, maar maakte een fout, waardoor Dott nog een kans kreeg. Hij greep die kans niet, waardoor het 9-15 en in het 25e frame 10-15 werd. Dott was goed op weg in het frame daarna, maar miste een pot, waardoor Ebdon zijn zesde frame op rij kon winnen. Het 27e frame van de finale werd een historisch frame, omdat het frame maar liefst 74 minuten duurde. Het was daarmee het langste frame op de Crucible ooit, het record was in handen van Steve Davis en Dennis Taylor in hun laatste frame van de finale van 1985.
Dott leek de winnaar te worden van dit frame, maar toch was het Ebdon die steeds dichterbij kwam: 12-15.

Dankzij een sterk frame won de Engelsman zelfs zijn achtste frame op rij: 13-15, Dott had in de avondsessie nog geen enkel frame gewonnen. In het 29e frame kon Dott hier eindelijk verandering in brengen, maar Ebdon bleef dichtbij door het 30e frame te winnen. Beiden wonnen deze frames via een redelijk hoge break. Ebdon kwam opnieuw voor en leek op weg om de achterstand te verkleinen tot één, maar Dott kreeg één kans en speelde daarop de tafel leeg: 14-17 en kwam daarmee nog één frame van zijn allereerste winst bij een groot toernooi ooit.

In het 32e frame nam Ebdon als eerste een voorsprong, maar Dott kon terugkomen. De Schot kreeg een kans om genoeg punten te hebben waardoor Ebdon een snooker nodig zou hebben om nog te winnen, maar hij miste de rode bal. Ebdon probeerde die rode bal te potten, maar deze bleef net voor de pocket liggen. Dott kon de bal makkelijk potten, waardoor Ebdon hem niet meer kon inhalen. Dott was erg uitgelaten met zijn zege bij het wereldkampioenschap snooker in de Crucible.