Hushovd sprint naar ritzege

Thor Hushovd heeft de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Noor toonde zich in de straten van Cuenca de sterkste van een sterk uitgedund peloton. Bradley McGee blijft leider.

De vijfde rit van Alcazar De San Juan naar Cuenca, over een afstand van 176 kilometer, werd lange tijd gekleurd door Thorwald Veneberg. De 27-jarige Rabo-renner koos na 60 kilometer samen met zeven andere renners het hazenpad.

Ondanks een maximale voorsprong van 4.20 kon het gezelschap het niet uitzingen tot het einde van de rit. Op de Alto Del Castillo, 20 kilometer van de meet, werd de kopgroep ingerekend. Diverse aanvallen van de klassementsrenners volgden, maar niemand kwam weg.

In de afdaling ontstond een groep van 35 man. Doordat geen enkele ploeg in de chaotische slotfase de controle van de wedstrijd op zich kon nemen, regende het aanvallen. Toch draaide het uit op een sprint.

Daarin trok Tom Boonen, die de klim van derde categorie goed verteerde, vreemd genoeg de sprint aan voor zijn ploegmaat Bettini, maar die faalde. Thor Hushovd profiteerde optimaal en wist zijn wiel voor die van Perdiguero over de streep te drukken.

Uitslag vijfde etappe Ronde van Spanje

PlaatsNaamPloegLandTijd
1T. HushovdCredit AgricoleNoorwegen3.41.52
2M. PerdigueroPhonakSpanjez.t.
3J. JufreRelaxSpanjez.t.
4J-I. GutierrezIlle BalearsSpanjez.t.
5D. BlancoComunidad ValencianaSpanjez.t.

Klassement na vijf etappes:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1B. McGeeAustralieFrançaise des Jeux18.13.53
2L. BertagnolliItalieCofidis0'32''
3J. RodriguezSpanjeSaunier Duval0'41''
4F. VillaSpanjeLampre-Caffita0'42''
5U. YusSpanjeBouygues0'53''