Coureurs maken zich op voor Assen

Komend weekeinde wordt de TT van Assen weer gehouden. Ook dit jaar zijn de coureurs weer enthousiast om op de Drentse baan te gaan rijden.

Het circuit heeft al vele bijnamen gehad om het te beschrijven, zoals "de universiteit van motorrijden", maar de meest gebruikte is toch wel "The Cathedral". Deze bijnaam dankt het circuit aan het feit dat het als moeilijk wordt beschouwd door de coureurs, en dat je er dus alleen kan winnen als je veel verstand hebt van de baan en je motor.

Het is ook de enige motorrace die sinds 1949 elk jaar is gehouden in het wereldkampioenschap. Dit feit en het respect wat de coureurs voor de baan hebben heeft ervoor gezorgd dat de race niet als Grand Prix elk jaar op de kalender wordt gezet. De race draagt namelijk nog steeds zijn originele naam van toen, de TT.

Wanneer een coureur dus vaak een goede prestatie op dit circuit neerzet dan mag hij daar erg trots op zijn. Voorbeeld hiervan is Alex Barros, dit jaar rijdend voor Camel Honda, hij heeft goede herinneringen aan de Drentse baan. Hij won de race in 2000 en pakte een fantastische tweede plaats in 2002 met zijn tweetakt Honda achter de revolutionaire viertakt Honda van Rossi.

Barros: "Het circuit is erg technisch en lastig voor de coureur. De baan is redelijk smal en er zijn niet veel referentie punten langs de baan. Dat zijn een aantal redenen waarom ik graag op dit circuit rijd. Ik ben erg blij dat ik na mijn crash op Le Mans nu ook weer langzaam in vorm begin te komen. Op Assen wil ik namelijk weer een goed resultaat neerzetten."

Ook Troy Bayliss, winnaar op Assen in 2001, kijkt erg uit naar de race. "Ik ben erg teleurgesteld dat ik geen gebruik heb kunnen maken van de testdag na de GP van Barcelona door de regen. We hebben namelijk in het raceweekend zelf wel veel progressie met de motor geboekt, maar dat hadden we dan juist uit kunnen bouwen. We gaan dat nu proberen te doen op Assen, een fysiek zwaar en moeilijk circuit. Maar dat zijn juist de variabelen die door heel veel coureurs worden gewaardeerd."