Voorbeschouwing Giro d'Italia 2005

In het puntje van de laars van Italië, de Reggio Callabria, gaat vanavond de 88ste Giro van start. Een Giro die vooraf vooral op het lijf van twee soorten renners lijkt te zijn geschreven. De topsprinters zoals Petacchi en de klimmers die voor een goed klassement gaan zoals Cunego, Simoni en Basso.

Het startveld van de Giro mag dan minder sterk zijn dan dat van de Tour de France, het is wel sterker dan het in de afgelopen jaren is geweest. Door de ProTour zijn ook de Spaanse ploegen aanwezig en die brengen renners mee die voor een stunt zouden kunnen zorgen.

De eerste week lijkt echter weggelegd voor één man: Allessandro Petacchi. De zeer korte proloog, van 1,15 kilometer lang, lijkt ideaal om een sprinter in de eerste week in het roze te laten rijden. Daarnaast heeft Petacchi de Fassa Bortolo-trein tot zijn beschikking, die hem ideaal naar de streep kan leiden. Tegenstand moet komen van Erik Zabel, Robbie McEwen, Tom Steels, Isaac Galvez, Olaf Pollack, Stuart O'Grady, Baden Cooke en Steven de Jongh, waarbij met name McEwen en Steels tezamen dappere plannen hebben.

Voor het klassement zullen er veel ogen op Lampre gericht zijn. Met Gilberto Simoni en Damiano Cunego in de gelederen hebben zij twee topfavorieten in de ploeg. Het enige probleem is dat deze twee niet van plan zijn om voor elkaar te gaan rijden. In het belang van de ploeg zullen ze elkaar niet teveel bevechten, maar ze gaan alletwee voor de eindwinst en zullen zich daarop richten.

Hun grootste concurrent is, ondanks het internationale deelnemersveld, ook een Italiaan. Ivan Basso heeft zijn seizoen gericht op het rijden van de Giro en de Tour. De renner van CSC wil de Giro winnen en in de Tour minimaal in de top drie eindigen.

Daarnaast zijn er verschillende outsiders, die vooral voor een plaats in de top vijf lijken mee te gaan doen. Paolo Savoldelli, Stefano Garzelli, Joseba Beloki, Aitor Gonzalez, Serhiy Honchar en Michele Scarponi liggen ongetwijfeld allemaal op de loer. Voor de eindoverwinning lijken zij echter niet sterk genoeg dit jaar.

Nederlands succes in deze Giro lijkt ver weg. Thomas Dekker en Steven de Jongh lijken de grootste kanshebbers om een kleine succesje binnen te slepen. Thomas Dekker is vooral in Italië om te leren, maar wil zich laten zien in de tijdritten. Steven de Jongh heeft een goede sprint, maar zal veel geluk nodig hebben om Petacchi te kunnen verslaan.

Submitter:  Bron: FOK!