Ronde van het Baskenland: Di Luca wint eerste rit

Danilo Di Luca heeft vandaag de eerste etappe van de 45e Vuelta al Pais Vasco (Ronde van het Baskenland) gewonnen. De Italiaan van Liquigas was in de sprint van de eerste groep de snelste. Hij hield Perdiguero (Saunier Duval) en Valverde (Illes Balears ) achter zich. De Italiaan is meteen ook de eerste leider van de ronde.

De eerste etappe, over 133 kilometer, in en rond de plaats Zarautz werd gekleurd door een lange vlucht. Ivan Mayoz (Relax) en Carlos Zarate (Comunidad Valenciana). Zij waren vanaf het vertrek weggereden bij het peloton en behaalden in de loop van de koers een voorsprong van acht minuten.

Toen Illes Balears en Rabobank vervolgens serieus de jacht opende op de twee koplopers, liep de voorsprong rap terug. Vlak voor de laatste klim van de dag, eentje van de tweede categorie, werden de vroege vluchters ingerekend door het peloton.

Oscar Pereiro (Phonak) en Michael Rogers (Quick Step) probeerde hierna op de slotklim nog weg te rijden van de grote groep, maar zonder succes: in de afdaling had de eerste groep van het peloton, dat in stukken uiteen was geslagen, beide wielrenners alweer te pakken. De sprint die volgde werd gewonnen door Di Luca.

Uitslag eerste etappe:
1.Danilo Di Luca (Ita/Liquigas) 133 km in 3u10'51"
2.Angel M.Perdiguero (Spa/Phonak) z.t
3.Alejandro Valverde (Spa/Illes Balears) z.t
4.Jérôme Pineau (Fra/Bouygues) z.t
5.Damiano Cunego (Ita/Lampre-Caffita) z.t