'Kasparov neemt met zege afscheid'

Gary Kasparov heeft het 22e Torneo Internacional de Ajedrez "Ciudad de Linares" op zijn naam geschreven. Na afloop van het toernooi maakte hij bekend dat het zijn laatste grote toernooi was.

Kasparov was goed op dreef in Linares. Hij behaalde 8 punten uit 14 partijen, waarbij moet worden aangetekend dat hij de laatste partij verloor. Verlies tegen zijn naaste concurrent, de Bulgaar Veselin Topalov, kon de zege echter niet voorkomen. Kasparov werd door meer met zwart gewonnen partijen tot toernooiwinnaar uitgeroepen. Het was de negende keer alweer dat Kasparov de titel in Linares veroverde.

Na afloop van het toernooi vertelde Kasparov dat het nu genoeg is geweest. Dit toernooi was het laatste grote in zijn carriere. De 41-jarige nummer één van de wereld wil nog wel wat rapid partijen blijven spelen, vanwege het plezier in het spel. De Rus wil zich voortaan richten op het schrijven van boeken en ambieert een politieke carriere.

Kasparov veroverde in 1985 op 22-jarige leeftijd voor het eerst de wereldtitel. Na een spannende match (12,5 punt uit 24 partijen) met Anatoli Karpov. Een concurrent met wie hij nog vele tweekampen zou spelen door de jaren. In 1993 ontnam de FIDE Kasparov zijn titel nadat deze een nieuwe schaakbond oprichtte. De Siciliaanse opening was de meest lucratieve voor de Rus, die nog altijd een winstpercentage van 71% kan opvoeren. Momenteel voert hij nog immer de ELO-ranglijst aan met een rating van 2804.