Primeur voor transsexuele golfster

Mianne Bagger schrijft donderdag geschiedenis door als eerste transsexuele golfster deel te nemen aan een vrouwentoernooi als een volwaardig lid van de Ladies European Tour.

De 38-jarige golfster zal meedoen in de ANZ Ladies Masters in Australië, waarvoor ze zich in november in Italië heeft gekwalificeerd.

In 1995 onderging Dane een sex-change operatie en kwam ze uit als amateur, wat resulteerde in een top 10 notering in Australië. Omdat in de reglementen de regel 'vrouw bij geboorte' is geschrapt, is haar deelname toegestaan.

De terugkerende vraag of zij door haar verleden in het voordeel zou zijn vanwege haar kracht irriteert haar: "het laat echt zien wat voor onwetendheid er is".

Ook de vraag of haar collega's bezwaren zouden hebben, blijkt ongegrond. "Ze zijn allemaal geweldig. Ze zeggen: 'laten we er een punt achter zetten.' Ik ben door iedereen verwelkomd. Aan de andere kant wil ik niet dat iemand zich ongemakkelijk voelt. Ik hoop echter dat ik een barrière heb geslecht en dat ik nu één van de meiden ben".

Raadslid van de European's Tour, Elisabeth Esterl, gaf toe dat er wat twijfels waren over Bagger. "Er waren veel vragen over Mianne's situatie, maar toen we eenmaal de informatie van haar hebben gekregen en de zaak hebben bekeken, realiseerden we ons dat er niets aan de hand is".