Solberg pakt overwinning

Vandaag werden er in de derde en laatste dag van de Uddeholm Swedish Rally 6 special stages verreden over 113.86 km. In de ochtend werden de 3 stages Lesjofors, Rammen en Malta gereden, deze zouden ’s middags weer in dezelfde volgorde worden gereden.

Er werd vandaag gereden met lichte sneeuwval en een temperatuur net onder het vriespunt. De coureurs hadden dus geen last van de zware sneeuwstormen die andere delen van Zweden teisteren.

Solberg begon meteen met een overwinning op de eerste stage waarmee hij zijn belangrijkste rivaal, Grönholm, voor de overwinning voorbleef met 0.4 sec. Ook Rovanpera begon de dag goed met zijn Mitsubishi door zijn beste resultaat tot op dat moment neer te zetten, en een derde tijd op de klokken te zetten. Als vijfde op de stage eindigde de lokale held Daniel Carlsson, hierdoor ging hij Gigi Galli in het algemeen klassement voorbij. Carlsson heeft nu een voorsprong van 1.1 sec. op de Italiaan. Loeb ruim 14 sec. op de leider omdat hij problemen heeft met de motor in zijn Xsara.

De tweede stage van de dag bracht geen geluk voor Marcus Grönholm. Hij ging over de kop met zijn Peugeot 307 WRC en is daardoor uit de rally. Solberg komt daardoor redelijk onaantastbaar op kop van het klassement te staan met een voorsprong van bijna een minuut op Loeb, die motorproblemen heeft. De tweede rijder van Peugeot Märtin probeert Loeb dan ook in te halen, al staat hij nog 1.18 min achter op de Fransman.
Martin begon zijn offensief wel goed door de overwinning op de tweede stage van de dag te pakken, Gardemeister werd tweede. Solberg doet het rustiger aan nu hij geen serieuze concurrentie meer heeft en verliest op deze stage 8.3 sec. op Martin.

Martin pakte ook de derde stage. Hij bleef weer Gardemeister voor, nu met een voorsprong van 2.8 sec. In de top vier zijn nu alleen maar verschillen te zien die meer dan 1 minuut bedragen, daar lijkt de strijd gestreden. Daar achter is nog een gevecht aan de gang voor plaats vier tussen Gardemeister, Rovanperä en Henning Solberg. Petter Solberg nam weer geen risico op deze stage en eindigde als zevende, ook Loeb doet het steeds rustiger aan om zijn Xsara te sparen.

Daniel Carlson pakte voor zijn uitzinnige thuispubliek de vierde stage, en daarmee zijn eerste stage overwinning in de rally. Hij komt hierdoor dichter bij Henning Solberg met nog maar een achterstand van 17.9 sec. Ook Gardemeister is snel, hij loopt nog steeds uit op Rovanperä in een gevecht om de vierde plaats.

Loeb probeerde sinds het einde van dag 2 rustiger aan te rijden om zijn auto heel te houden, maar op de vijfde stage van de dag was het toch afgelopen voor de Fransman toen de motor van zijn Xsara er definitief mee ophield. Carlsson ging daarentegen wel goed en pakte zijn tweede stage overwinning van de rally. Hij was 0.7 sec. sneller dan Galli en 3.9 sec. beter dan Mattias Ekström die een goede rally voor Skoda rijdt. Janne Tuohino’s Fabia verloor een wiel met als gevolg dat ook hij op deze stage uit de rally ging.

De laatste stage van de wedstrijd was voor Rovanperä in de Mitsubishi. Hij versloeg Kresta en Henning Solberg die respectievelijk tweede en derde eindigden. Door deze overwinning nam de Fin op het laatste moment de vierde plaats van Henning Solberg over in het algemeen klassement.

Overall winnaar van de rally is Petter Solberg. De Noor had vanaf stage 2 van vandaag nog maar één doel en dat was zijn auto aan de finish brengen. Als tweede eindigt de tweede man van Peugeot Markko Märtin, als derde overall eindigt Toni Gardemeister. In het klassement na twee rally’s gaat Gardemeister met Ford aan kop gevolgd door Märtin met de Peugeot.

Einduitslag Uddeholm Swedish Rally

plaatsnaammerktijdachterstand
1.P. SolbergSub3.00.52.1
2.M. MärtinPeu3.03.03.2+2.11.1
3.T. GardemeisterFord3.04.06.8+3.14.7
4.H. RovanperäMits3.04.18.5+3.26.4
5.H. SolbergFord3.04.21.9+3.29.8
6.D. CarlssonPeu3.04.34.6+3.42.5
7.G. GalliMits3.04.56.1+4.04.0
8.R. KrestaFord3.05.31.7+4.39.6
9.J. PaasonenSko3.06.03.2+5.11.1
10.M.EkströmSko3.07.56.3+7.04.2

Tussenstand na twee rally’s

plaatsnaammerkpunten
1.T. GardemeisterFord14
2.M. MartinPeu13
3.S. LoebCitr10
3.P. SolbergSub10
5.H. RovanperäMits7