Langkawi: Dubbelslag voor Ryan Cox

De Zuid-Afrikaan Ryan Cox (Barloworld) heeft vandaag de achtste etappe van de Tour de Langkawi op zijn naam geschreven. Hij was in de lastige bergetappe zijn medevluchter José Rujano (Colombia - Selle Italia) in de spurt te snel af. De Zuid-Afrikaanse kampioen is meteen ook de nieuwe leider.

De etappe van Kuala Kubu Bahru naar Genting over 97,9 kilometer werd gekenmerkt door een lange vlucht van 22 renners. Onder hen de Belg Nico Sijmens (Landbouwkrediet). De groep bereikte een maximale voorsprong van vier minuten. In de klim naar Genting werden de 22 één voor één achterhaald.

Na 85 kilometer koers werd ook de laatste renner van de voormalige kopgroep, Eric Leblacher (Crédit Agricole), opgeslokt door de achtervolgende groep. Toen de groep bij het zware laatste deel van de etappe, met stijgingen van rond de twintig procent, was aanbeland, begon het spel tussen de twee topfavorieten, Ryan Cox en José Rujano.

Rujano zette een mannetje, Marlon Perez, aan kop van de groep om eens flink aan de boom te schudden. En dat lukte, want maar zeven renners konden in zijn wiel blijven. Dit was voor de Selle Italia-renner het sein om zelf een aanval te plaatsen.

Cox pareerde deze aanval met gemak. En ook andere pogingen van Rujano haalde niks uit. Zijn grootste concurrent kon steeds makkelijk in zijn wiel komen, en blijven. De beide renners hadden door de demarrages wel een gat met de overige zes renners geslagen.

Op de meet mochten beide gaan uitvechten wie er als winnaar uit de koninginnerit zou komen. In een eenzijdige sprint wist Cox Rujano makkelijk voor te blijven. Op 1.05 van de winnaar passeerde Perez Cuapio (Ceramiche Panaria) als derde de streep.

Uitslag achtste etappe
1 Ryan Cox (ZAf/Barloworld) 2.49.37
2 Jose Rujano (Ven/Colombia Selle Italia) z.t
3 Julio Alberto Perez Cuapio (Mex/Ceramiche Panaria) 1.05
4 Tiaan Kannemeyer (ZAf/Barloworld) z.t
5 Cesar Grajales (Col/Navigators) 1.21

Algemeen klassement na acht etappes:
1 Ryan Cox (ZAf/Barloworld) 25.02.20
2 Jose Rujano (Ven/Colombia Selle Italia) 0.18
3 Tiaan Kannemeyer (ZAf/Barloworld) 1.34
4 Cesar Grajales (Col/Navigators) 2.52
5 Tom Danielson (VS/Discovery) 3.01