Myst Online Uru Live gecanceld

De makers van Myst en zijn opvolgers en spinoffs, adventures rond het volk D'Ni, dat door middel van op een speciale manier geschreven boeken naar andere werelden kon reizen; probeerden enkele jaren geleden een online-versie van het spel te starten.

Daarin zouden spelers samen puzzels op kunnen lossen in een archeologische opgraving van een D'Ni-stad. Ook zouden er steeds nieuwe werelden toegevoegd worden na de 'ontdekking' van oude boeken in pas gerestaureerde huizen of bibliotheken. Men kreeg echter de servers niet stabiel genoeg om meer dan een handvol bezoekers tegelijk toe te laten en het project mislukte.

Vorig jaar besloot GameTap, een bedrijf dat vele oude games online heeft gezet die tegen betaling van een abonnementstarief legaal te downloaden zijn voor inwoners van Noord Amerika, het project nieuw leven in te blazen, en met succes. Tientallen spelers tegelijk konden door de werelden van URU lopen en naar andere werelden reizen, met elkaar chatten of puzzels oplossen.




Er werden inderdaad met enige regelmaat nieuwe puzzels en werelden toegevoegd, en er ontstond een community. Ook in de weken dat er geen nieuwe content verscheen kwamen de bezoekers bijeen om de voortgang van de restoratie van de stad te bespreken, de archeologen (acteurs) te ontmoeten of gewoon een praatje met elkaar te maken en van de mooie werelden te genieten. Ook Europeanen kregen toegang tot de Myst Online Uru Live (MOUL)-servers (maar niet de andere games van GameTap).

Ondanks dit redelijk succesvolle resultaat heeft GameTap besloten de stekker uit het project te trekken, zo werd vandaag bekend gemaakt. De servers blijven nog twee maanden online, zodat de bezoekers die nog niet alle puzzels hebben opgelost dat alsnog kunnen doen, en zodat men afscheid kan nemen van elkaar. Op 4 april 2008 komt er definitief een einde aan de online wereld van Myst.