Microsoft lijdt 1.26 miljard dollar verlies met 360

Al jaren draait Microsoft verlies met haar home-entertainment divisie. Toch blijft Microsoft vol achter haar console staan. Ook deze week bevestigde het bedrijf weer dat ze de koers blijven varen die ze hebben ingeslagen. Niet heel verrassend misschien, als je ergens veel geld in investeert wil je het toch eigenlijk wel terug verdienen. Daar komt nog bij dat de 360 toch aardig verkoopt in het Westen, Xbox Live staat als een huis en het games-aanbod dik in orde is.

Dit ziet er natuurlijk allemaal prachtig uit, maar de financiële gevolgen zijn niet klein. In het fiscale jaar van 2005 draaide Microsoft met haar home-entertainment een verlies van 485 miljoen dollar (ongeveer 386 miljoen euro) en in 2006 gaat het al niet veel beter. Na het derde kwartaal dat eindigde op 30 maart kondigde Steve Ballmer al aan dat de ontwikkelingskosten voor de 360 veel hoger uitvielen dan verwacht. Wel, het was inderdaad veel hoger, want het verlies ging in één kwartaal omhoog van $388 miljoen eind maart naar $1,26 miljard (ongeveer €1 miljard) eind juni over het gehele fiscale jaar 2006.

Dit zijn natuurlijk allemaal investeringen, investeringen die Microsoft in 2008 hoopt terug te verdienen. Dit jaar zou de Home Entertainment-divisie voor het eerst winstgevend moeten worden. Maar als dit nu niet gebeurt, gaat Microsoft ooit de strijd opgeven? Het lijkt onwaarschijnlijk, maar uiteindelijk zijn het de aandeelhouders die beslissen en als die zeggen "enough is enough" dan lijkt toch het einde te komen voor de Xbox.