ESRB voert de game-rating boetes flink op

De ESRB gaat de boete die bedrijven moeten betalen als ze niet hebben aangegeven wat er allemaal in een spel kan flink verhogen. Het gaat dan uiteraard om gewelddadige en met name seksuele content. De maximale boete die een bedrijf voortaan opgelegd kan worden is verhoogd naar één miljoen dollar.

De aanleiding voor deze verhoging ligt bij de welbekende Hot Coffee Mod voor Grand Theft Auto: San Andreas. Vorige week liet de Federal Trade Commission al weten dat ze de schuld bij Take-Two Interactive legden en dat als er ooit nog zo'n situatie zou voorkomen ze een flinke boete tegemoet konden zien.

In een toespraak voor een subcommissie voor handel en consumentenbescherming van Huis van Afgevaardigden vertelde ESRB voorzitter Patricia Vance dat de directie het systeem ter handhaving van ratings had verstevigd. Binnenkort kan het bedrijf boetes opleggen die op kunnen lopen tot één miljoen dollar aan bedrijven die niet alle informatie over een game vrij geven.

Het wordt zelfs nog erger, de ESRB houdt zich het recht voor om games van bepaalde bedrijven bij herhaalde misstappen helemaal geen rating meer toe te kennen. Voor een bedrijf zou dit een doodsteek kunnen zijn omdat veel grote Amerikaanse verkopers geen games verkopen die geen rating hebben of Adult Only zijn.