Peter Moore over de 360 en de concurrentie

Next-Gen.biz heeft een interview gehad met Peter Moore, Corporate Vice President, Interactive Entertainment Business, Entertainment and Devices Division bij Microsoft. De belangrijkste uitspraken die de beste man deed op een rijtje:

-Microsoft staat nog voor de volle 100% achter haar investering in de Xbox en de 360. De Xbox heeft een marktaandeel tussen de 25 en 30% gepakt, een enorm succes. Het bestuur van Microsoft zal voorlopig dus niet de stekker uit de 360 trekken.

-Moore ziet games als Halo, Fable en Project Gotham Racing als innovatieve games die de bizz veranderd hebben. De concurrentie moet hier nog op reageren.

-De E3 winnen vindt Moore onzin. De Dreamcast heeft dan de E3 van 1999 en 2000 gewonnen, en we weten allemaal wat er daarvan is overgebleven. De E3 winnen is leuk, maar net als in elke oorlog is een slag van een week niet beslissend.

-Met de komst van de Wii en de PlayStation 3 is het belangrijk dat Microsoft hun voorraad op peil houdt. Microsoft zou er op dit moment meer kunnen leveren, maar ze worden verscheept door grote tankerschepen en niet verstuurd per vliegtuig.

-De Xbox 360 launch is tot nu toe een enorm succes. De console is in 28 landen beschikbaar en de vraag is enorm. Dit moet nog toenemen, want voor de kerst moeten er 160 games beschikbaar zijn.

-Meer dan 60% van de mensen die een Xbox 360 hebben spelen ook op Xbox Live.

-De omzet van Ninety-Nine Nights in Japan ziet Moore als een succes. Van de game zijn zo'n 26.000 exemplaren verkocht in de eerste week, en daarmee stond de game op de elfde plaats van de Japanse software charts. De consoleverkopen namen ook toe met 1.000 stuks. Maar de echte top games moeten nog komen, met Blue Dragon dit jaar en Lost Odyssey ergens in 2007.

-Over Blu-Ray had Moore weinig goeds te vertellen. Met te veel functies jaag je klanten weg. De PSX flopte zelfs in Japan, ondanks de gigantische successen van de PS2. Het is ook niet te vergelijken met de PS2 en DVD. DVD was er al jaren voor de PS2 er kwam, Blu-Ray is gloednieuwe technologie.
De prijs van de PlayStation 3 zal voor Sony ook een probleem worden.

-Microsoft is niet onder de indruk van de Wii. Als de controller een innovatie is, prima, maar dan is Xbox Live een grotere innovatie. Het hangt volledig af van je definitie van innovatief. Een DVD stijl controller is leuk, maar miljoenen mensen over de hele wereld met elkaar verbinden is ook erg innovatief.

-Over de E3 zei Moore dat Microsoft duidelijk heeft gemaakt waar ze staan en het nu aan Sony en Nintendo is om hetzelfde te doen. Anders moeten ze zich terug trekken.