Sony wil next-gen DVD-oorlog voorkomen

Sony wil onderhandelen met andere technologie-giganten over de toekomst van de volgende generatie DVD's. Op dit moment zijn er namelijk twee concurrenten, Blu-ray en HD-DVD, en Sony wil een concurrentieslag zoals dat ging tussen Betamax en VHS voorkomen.

Tot nu toe heeft Sony er geen geheim van gemaakt gecharmeerd te zijn van de Blu-ray technologie. Deze schijfjes kunnen 50GB aan data met zich meedragen en dit formaat wordt gesteund door onder meer Philips, Apple, Hitachi, Panasonic, Matsushita, LG, Pioneer, Samsung, Sharp en Thomson.

Omdat de opmars van Blu-ray trager op gang komt dan de HD-DVD kan laatstgenoemde profiteren. Meer dan 80 films van studio's als Paramount, Warner Bros en Universal liggen dit jaar nog in de winkel op dit formaat. Bovendien wordt HD-DVD, met een opslagcapaciteit van 30GB, gesteund door Toshiba, NEC en Sanyo.

Beide types gebruiken blauwe lasers om data mee op het schijfje te slaan. De blauwe lasers schrijven op een hogere dichtheid data waardoor er veel meer ruimte overblijft. De huidige generatie DVD-spelers gebruikt rode lasers.

Onlangs kondigde Sony nog aan dat Blu-ray het formaat van de volgende PlayStation zou worden. Men verwachtte dat Microsoft als antwoord gebruik zou maken van de concurrent HD-DVD voor de Xbox 360, maar nu lijkt het erop dat Microsoft het bij gewone DVD's houdt.

Sony vertelde aan Reuters dat het graag een compromis wil sluiten met haar concurrenten voordat de DVD-oorlog begint. 'Als we vanuit de ogen van de consument kijken, lijkt het ons beter dat er één formaat gesteund wordt in plaats van twee', aldus Yukinori Kawauchi, hoofd manager van Sony's Video Group. Kawauchi liet ook weten dat Sony nog geen idee heeft hoe ze dit willen bereiken.

De volgende generatie DVD-spelers en DVD-branders komen waarschijnlijk eind 2005 op de markt. Op dit moment is de gehele DVD-markt 10 miljard dollar waard, met 33 miljard dollar aan verkochte DVD-software in 2004. Deskundigen denken dat de markt in de komende vier jaar naar 77 miljard dollar aan omzet stijgt.