Wisselvallig weer verpest sfeer Uitmarkt niet

De 32e editie van de Uitmarkt in Amsterdam heeft naar schatting weer een half miljoen bezoekers getrokken. De hoosbuien op vrijdag- en zaterdagavond leverden een bijzondere sfeer op tussen artiesten en publiek, blikte Roeland Dekkers, manager van de Uitmarkt, zondagavond terug.

"Het was een heel gezellige Uitmarkt, met een heel ontspannen sfeer." Dekkers liet weten dat hij opgelucht is dat het weer zondag meezat. "Heel leuk om het evenement zo af te kunnen sluiten." Overigens mocht de regen de pret niet drukken. Hoewel sommige mensen een droog plekje zochten om te schuilen, lieten veel mensen zich ook nat regenen tijdens optredens. "Dat zag je bijvoorbeeld bij Trijntje Oosterhuis, vrijdag op de Nieuwmarkt. Het was zo'n mooi intiem optreden in de regen. Ze zei ook tegen de mensen: blijf erbij. Het publiek en de artiesten trotseerden samen het weer."

Het evenement, de aftrap van het landelijke culturele seizoen, begon vrijdagavond met het openingsconcert op de Dam. Hier traden onder anderen Wende Snijders, Ruth Jacott, Het Scapino Ballet Rotterdam en de Fakkelbrigade op. De Uitmarkt sluit zondagavond volgens traditie af met de Musical Sing Along. Volgens Dekkers was de combinatie van oude rotten en nieuw talent dit jaar erg geslaagd. "We hebben besloten dat we volgend jaar nog meer gaan doen met nieuwe artiesten."

De Uitmarkt had dit jaar weer in de binnenstad plaats. Volgens Dekkers een locatie die het culturele evenement heeft opgetild. "Wat mij betreft komen we hier wel weer terug." Dat gevoel was eerder dit weekeinde anders. Het Amsterdams Uitburo, organisator van de Uitmarkt, liet weten boos te zijn op stadsdeel Centrum vanwege de strenge regels die dit jaar golden voor de promotievlaggen. Die moesten in allerijl opnieuw worden gedrukt, omdat de logo's van de sponsors volgens het stadsdeel te groot waren. Dit viel bij de organisatie zo verkeerd, dat ze overwoog het evenement voortaan buiten de binnenstad te houden.

Volgens de manager hebben beide partijen met elkaar gesproken en hebben ze de conclusie getrokken dat zo'n evenement thuishoort in het centrum. "We moeten het nog met elkaar hebben over de regels." Overigens is nog niet bekend waar de Uitmarkt volgend jaar plaatsheeft. "Ik verwacht dat we ergens anders naartoe gaan. Het reizen bevalt heel goed. Je moet steeds nieuwe dingen bedenken en andere instellingen benaderen mee te doen", aldus Dekkers.

Overigens was de Uitmarkt-organisatie wél tijdig op de hoogte van de regels m.b.t. de vlaggen.


Ook de zon was aanwezig.  (foto: ANP)