Flinke tekorten voor voedselbank

De Voedselbank Nederland heeft minister Gerda Verburg (LNV) gevraagd om te helpen de tekorten op te lossen waar de organisatie mee kampt. Dat heeft oprichtster Clara Sies donderdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in het RTL Nieuws.

De voorraden van diverse voedselbanken in Nederland zijn de afgelopen maanden teruggelopen, terwijl het aantal gezinnen dat er gebruik van maakt is gestegen. Op dit moment doen 19.000 huishoudens een beroep op de circa zestig voedselbanken die Nederland telt. "Maar we kunnen deze gezinnen eigenlijk nooit een goed divers pakket aanbieden", aldus Sies.

Minister Verburg riep onlangs producenten en leveranciers op om duurzamer om te gaan met overtollige voorraden. De levensmiddelenbranche vernietigt per jaar nog voor zo'n 2 miljard euro aan voorraden. "Wij zouden die producten zeer zinvol kunnen besteden"', beklemtoont Sies.

De voedselbanken verstrekten het afgelopen jaar voor zo'n 15 miljoen euro aan levensmiddelen. Eerder dit jaar kwam de voedselbank nog negatief in het nieuws omdat het twee pallets met brood terugstuurde naar de gulle gever. Reden: het brood was niet gesneden.

Pakketten voedselbank, mét gesneden brood  (foto: ANP)