Eerste legale rookcafé in Groningen

Mensen die in Groningen wonen en niet meer in het café komen omdat de gezelligheid weg is door het rookverbod, kunnen voortaan in buurtcafé De Balk terecht. Enige coulance is gewenst, je moet zelf je consumpties halen en lege glazen terugbrengen naar het opberghok want daar staat de bar van het café tegenwoordig. 

Door het bargedeelte naar het opberghok te verplaasten, is het café zelf de rookruimte van het café geworden, en hierdoor wordt er geen overtreding begaan. Dat maakte de eigenaresse Aethne Mc Ghie vandaag bekend. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) bevestigt dat het café geen regels overtreedt: "We zijn van de situatie op de hoogte en het café is niet in overtreding zolang er in de rookruimte niet bediend wordt en deze afsluitbaar is." zo verklaarde een woordvoerster.

Voor de verbouwing, die eind januari gereed was, stond iedereen in het berghok te roken. Dat kwam de gezelligheid niet ten goede. Nu het is omgedraaid is het veel gezelliger aldus Mc Ghie. "Het personeel mag niet meer in het café zelf komen vanwege de rook, maar we krijgen tweehonderd procent medewerking van onze klanten. Er heerst een grote sociale verantwoordelijkheid. En boetes? Nee, die hoeven we niet te verwachten."

Met dank aan japjongetje voor de submit.