Celstraf voor juwelendieven

Drie Zuid-Amerikanen die in mei in Utrecht diamanten ter waarde van miljoenen euro's hebben gestolen, zijn vandaag door de rechtbank in die plaats veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf. Drie medeverdachten kregen achttien maanden cel opgelegd.

Volgens de rechtbank is het zestal een professionele internationale bende. De zes namen in mei in het centrum van Utrecht een koffer met diamanten mee. De diefstal werd gefilmd. De politie achterhaalde de verdachten razendsnel met behulp van een apparaatje dat mobiele telefoonnummers opspoort. De rechtbank noemde het gebruik van dit opsporingsmiddel rechtmatig en proportioneel.

De raadslieden hadden al hun pijlen gericht op de inzet van het apparaat. Maar de rechtbank veegde al die bezwaren van tafel en stelde vast dat de politie voortvarend te werk is gegaan. De IMSI-catcher heeft volgens de rechtbank maar een kleine inbreuk gemaakt op de privacy van deze verdachten.

Wel constateerden de rechters dat de officier van justitie een vormfout heeft gemaakt. Voor deze vormfout gaf de rechtbank alle verdachten twee maanden korting op hun straf. De aanklager had tegen alle verdachten dertig maanden cel geëist.