Dertig doden na verijdelde ontvoering in Pakistan

Pakistaanse Talibanstrijders van wie een poging tot ontvoering van een regeringsgetrouwe stamleider was mislukt, hebben vandaag één van diens aanhangers in het openbaar onthoofd. Bij daaropvolgende gevechten tussen Taliban en de stammilitie vonden zeker dertig mensen de dood.

De Pakistaanse politie zei dat Taliban probeerden regionaal leider Pir Samiullah in diens woning in de Swatvallei te ontvoeren. Zij duwden hem naar een gereedstaande auto toen zij werden geconfronteerd door tientallen aanhangers van Samiullah, die in het geweld wist te ontkomen. Naderhand keerden honderden Taliban terug, overweldigden drie leden van de militie en onthoofden een van hen ten overstaan van een grote menigte toeschouwers.

Talibancommandant mullah Shamsher zei volgens ooggetuigen dat de onthoofding 'een les' was voor iedereen die zich tegen de Taliban verzet. Bij de gevechten vonden twintig strijders, zes militieleden en vier omstanders de dood. Ook Shamsher kwam om het leven.

In de regio Bajur kwamen vandaag bij helikopter- en artilleriebeschietingen acht rebellen om het leven. In het dorp Tang Khata vonden drie opstandelingen de dood. In de aangrenzende regio Mohmand raakten bij een zelfmoordaanslag met een autobom vijf man ordetroepen gewond.

De gezagsgetrouwe milities, genaamd 'lashkars', worden door de Pakistaanse regering het bewijs genoemd dat een wig valt te drijven tussen extremisten en gematigden in de regio langs de grens met Afghanistan. Islamabad hoopt met steun van de regeringsgetrouwe milities het extremisme een halt toe te roepen en te marginaliseren.

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani zei dat 'onze stambroeders' met de rebellen hebben gebroken en het terrorisme bestrijden. Pakistaanse functionarissen ontkennen dat zij de lashkars bewapenen, maar waarnemers veronderstellen dat zij overheidsfondsen ontvangen. Er mag worden betwijfeld of de milities het kunnen opnemen tegen de zwaarbewapende Taliban en hun aanhangers, die grote gedeelten van de grensregio in handen hebben.