Ov-verbod voor tuig in Rotterdam deels ongeldig

Het ov-verbod voor reizigers die zich misdragen in de Rotterdamse tram, is vandaag door de rechtbank deels ongeldig verklaard. Het verbod werd in juni na een reeks incidenten ingevoerd op de Rotterdamse tramlijn 2. Passagiers die bijvoorbeeld vernielingen in de tram aanrichten of het personeel bedreigen, moeten met de maatregel een verbod krijgen waardoor ze twee weken tot twee maanden niet meer mogen reizen.

Een man die in de tram werd betrapt terwijl hem een verbod was opgelegd, liet de zaak voorkomen. De rechter bepaalde dat een verbod van acht weken te lang duurt. Het zou de vrijheid om te gaan en staan waar men wil te veel beperken.

Het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. "We moeten het vonnis eerst bestuderen", licht een woordvoerder toe. "Als het probleem met een simpele aanpassing in het verbod is op te lossen, is een hoger beroep niet nodig."

De rechter voerde zelf al een mogelijke oplossing aan. Als het verbod nodig is voor de openbare orde, mag het verbod volgens de rechter wel langer duren.


Ov-verbod voor tuig in Rotterdam deels ongeldig  (foto: DAG)