Traangas tegen betogers in Thailand

De Thaise oproerpolitie heeft vandaag slag geleverd met enkele duizenden betogers die het parlementsgebouw hadden gebarricadeerd om de nieuwe premier te verhinderen zijn eerste beleidstoespraak te houden. Tientallen betogers raakten gewond.

Premier Somchai 

De politie gebruikte traangas om de menigte te verspreiden en met anderhalf uur vertraging kon premier Somchai Wongsawat de parlementszitting alsnog openen. De oppositionele Democratische Partij boycotte de bijeenkomst uit protest tegen het geweld dat tegen de betogers was gebruikt.

Terwijl Somchai zijn rede uitsprak, kwamen buiten het parlementsgebouw opnieuw groepen demonstranten opzetten, sommigen gewapend met stokken en katapulten. De politie gebruikte wederom traangas om hen te verwijderen.

Versperringen 

De betogers, verenigd in de Volksalliantie voor Democratie, waren 's nachts naar het parlementsgebouw opgetrokken vanuit het regeringscomplex dat zij sinds eind augustus bezet houden. Ze brachten versperringen van prikkeldraad en autobanden rond het gebouw aan om parlementsleden de toegang te versperren.

Geweervuur 

Verslaggevers zeiden geweervuur te hebben gehoord toen de politie na het aanbreken van de dag tegen de demonstranten begon op te treden, maar de politie zei uitsluitend traangas te hebben gebruikt.

Ziekenhuismedewerkers zeiden dat 65 mensen gewond zijn geraakt. Twee gewonden zijn er ernstig aan toe. Een verloor een been, de ander werd in de borst getroffen door splinters van een traangasgranaat.

Shinawatra 

De Volksalliantie voor Democratie heeft met massademonstraties gedaan gekregen dat de door hen verfoeide premier Thaksin
door het leger werd afgezet. De partij van Thaksin won echter de verkiezingen. De eerste premier die vervolgens aantrad moest na nieuwe demonstraties het veld ruimen en de Volksalliantie poogt nu ook zijn opvolger Somchat, een zwager van Thaksin, het regeren onmogelijk te maken.


Traangas tegen betogers in Thailand  (foto: DAG)