Levenslang voor strandmoord Katwijk

Een Duitse rechtbank heeft gisteren de 27-jarige Sven Stamm tot levenslange celstraf veroordeeld wegens de brute moord op de Belgische wethouder Toon de Preeuw uit Turnhout. De Preeuw werd in november 2004 door de Duitse criminele psychopaat en zijn Nederlandse handlanger Ira Toendang overmeesterd en in een kofferbak gegooid. Ze reden naar Nederland alwaar De Preeuw op het strand van Katwijk uit de kofferbak werd gehaald.

Daar slachtten Stamm en Toedang hun slachtoffer af. De geknevelde man werd door Stamm de keel doorgesneden en net zolang met zijn hoofd onder water gehouden tot hij dood was. Het verminkte lichaam werd later door sportvissers gevonden.

Stamm, die verklaarde onder invloed van cocaïne te hebben gehandeld, kreeg geen enkel mededogen van de rechtbank. Er is bepaald dat hij onder geen beding vervroegd mag vrijkomen.  Ook al niet omdat hij tevens nog een moord heeft gepleegd op een Duitse zakenman.

Mededader Toendang kwam er beter vanaf. De inmiddels 30-jarige Rotterdammer van Surinaamse komaf werd eind 2005 door het Haagse Gerechtshof in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel voor zijn rol in deze zaak. Eerder veroordeelde een rechtbank hem tot 8 jaar.