Werkstraffen voor nieuwjaarsrellen in Friesland

Vijftien Friese jongeren zijn woensdag veroordeeld tot werkstraffen en boetes voor hun betrokkenheid bij rellen tijdens de jaarwisseling. Zij stonden terecht voor onder meer openlijke geweldpleging, brandstichting en vernieling in de gemeenten Ferwerderadiel, Dongeradeel, Dantumadeel, Smallingerland en Haulerwijk.

Onder de verdachten waren drie minderjarigen, van wie er door de kinderrechter in Leeuwarden een is vrijgesproken. De andere twee kregen werkstraffen van dertig en veertig uur. De dertien meerderjarige verdachten stonden terecht voor de politierechter en moeten in totaal 860 uur aan de bak. De werkstraffen variëren van twintig tot en met honderd uur.

Vooral de rellen in Haulerwijk sprongen in het oog. Daar staken jongeren tijdens de jaarwisseling twee caravans in brand. De uitgerukte brandweer werd vervolgens door ongeveer honderd omstanders bekogeld met flessen en vuurwerk, bedreigd, bespuugd en geslagen. Verder legden de jongeren knikken in de brandslang en werd de kraan dichtgedraaid.

In eerste maanden van het jaar werden tientallen jongeren aangehouden voor rellen tijdens oud en nieuw in Friesland. Eind februari stond de teller op 75, nadat bij de Friese politie ruim 170 aangiften waren binnengekomen van vernieling, mishandeling, brandstichting en het hinderen van hulpdiensten. Eind april waren ongeveer 85 mensen opgepakt. In totaal heeft justitie bijna veertig zaken in behandeling gehad.

Een maand geleden werden vier minderjarige jongeren uit Surhuisterveen veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie en werk- en leerstraffen. Ook moesten zij in totaal vierduizend euro schadevergoeding betalen. In Surhuisterveen werden brandmeermannen bekogeld met molotovcocktails en zwaar vuurwerk. Drie minderjarigen kregen eerder al werk- en leerstraffen tot 24 uur. Begin april moest een verdachte 160 euro betalen voor het vernielen van een auto. Ook werden vier zaken geschikt en zes zaken geseponeerd.

De zitting van woensdag was door het Openbaar Ministerie in de Friese hoofdstad als 'speciale oud-en-nieuwzitting' aangekondigd. De hoop is dat dit jongeren er in de toekomst van weerhoudt herrie te schoppen tijdens traditiegetrouw onrustige jaarwisselingen.

Geen van de verdachten heeft vastgezeten. Ook was er geen celstraf tegen ze geëist. Voor alle zaken gold dat de verdachten zich voor de eerste keer schuldig hadden gemaakt aan 'dit soort incidenten'.