Politie in de fout met wapens

Uit interne registratiegegevens van de politie, waar het Nederlands Dagblad over beschikt, blijkt dat veel korpsen de eigen wapenregels overtreden. Het gaat hierbij om agenten die met een dienstwapen op straat lopen, terwijl zij hiertoe niet bevoegd zijn, vanwege het niet halen van de schiettoets. Een agent hoort zijn wapen dan in te leveren.

Reeds in 2004 was het bekend dat veel agenten onbevoegd met een wapen op zak surveilleren. Daar ontstond toen veel ophef over en vervolgens werd er toegezegd dat surveilleren met wapen, maar zonder bevoegdheid, snel zou worden aangepakt. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is op de hoogte van de gang van zaken. De minister eist van de korpsbeheerders dat alle agenten die voor hun toets gezakt zijn, zo snel mogelijk hun wapen inleveren. Dit zou staan in een brief van de minister die nog niet openbaar is gemaakt.

Vorig jaar zouden 1200 agenten gezakt zijn voor de schiettoets. Volgens Jaap Timmer, die hier onderzoek naar deed, lopen er ongeveer 600 agenten op straat die wel een wapen dragen maar daar niet toe bevoegd zijn. De Raad van Hoofdcommissarissen ontkent dit. De registratie is is slecht geregeld, maar er zijn niet veel agenten die onbevoegd een wapen dragen.

Politiekorpsen zouden snel in de verleiding komen om de regels te overtreden, omdat ze onder grote druk staan om zoveel mogelijk agenten op straat te hebben. Dit zegt Otto Adang, onderzoeker bij de Politieacademie. Een woordvoerder van de politievakbond is absoluut niet te spreken over deze ontwikkeling: "Het is toch bijzonder zorgwekkend dat die registratie vier jaar nadat alle alarmbellen gingen rinkelen, nog steeds niet in orde is?"