Versnelde douaneprocedure voor Amerika-reizigers

De Verenigde Staten en Nederland sluiten vandaag een verdrag dat een versnelde douaneprocedure voor Amerika-reizigers mogelijk moet maken. Dat hebben de Amerikaanse grensautoriteiten en de Immigratie- en Naturalisatiedienst bekendgemaakt.

Door een elektronische doorgang met irisscan te gebruiken, kunnen passagiers de gebruikelijke rijen bij de paspoortcontrole in de toekomst vermijden. Schiphol is de eerste buitenlandse luchthaven waarmee de Amerikaanse autoriteiten een dergelijk partnerschap afsluiten. Het programma is bedoeld voor Amerikaanse en Nederlandse reizigers met een laag veiligheidsrisico die geregeld tussen de twee landen heen en weer reizen.

Naast Schiphol is de procedure vooralsnog alleen mogelijk op John F. Kennedy in New York, Washington-Dulles in Washington en het George Bush Intercontinental Airport in Houston (Texas). Tests beginnen op 10 juni. Reizigers die aan het nieuwe programma mee willen doen, zullen van te voren worden gescreend. Controle door middel van een irisscan is binnen Europa al een tijd mogelijk. Nog onbekend is wanneer het zogeheten IET-programma officieel in gebruik wordt genomen. Het verdrag wordt vandaag in New York ondertekend door Gert Versluis, plaatsvervangend hoofddirecteur van de IND en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Jayson P. Ahern.