Belgische ontsnappingskoning krijgt 4,5 jaar cel

De rechtbank in Den Haag heeft de Belgische ontsnappingskoning Nordin Benallal vandaag veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar voor een gewapende overval op een motorzaak in Den Haag. Zijn handlanger Yasin M. kreeg 3,5 jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden respectievelijk zes en 4,5 jaar cel. Het Belgische tweetal beroofde de Haagse motorwinkel op 30 oktober. Drie dagen eerder waren ze op spectaculaire wijze uit de gevangenis in Itter (België) ontsnapt.

Het was voor de 28-jarige Benallal niet zijn eerste geslaagde vluchtpoging. Hij wist in totaal al vier keer uit een gevangenis te komen en verwierf daardoor de naam ontsnappingskoning.

Nadat Benallal uit de Itterse bajes was ontsnapt, vluchtte hij naar Nederland. Omdat hij en zijn handlanger M. vervoer nodig hadden, beroofden ze de motorzaak. Benallal bedreigde een medewerker van de winkel met een pistool. Hij gaf de man enkele klappen met het wapen. Het pistool ging kort daarop af, volgens Benallal per ongeluk. Hij verklaarde spijt te hebben van de overval.

Nederland levert Benallal na berechting uit aan België. Dat land wil hem berechten voor zijn uitbraak. Bovendien moet hij nog 27 jaar uitzitten voor eerdere veroordelingen.

Nordin