Vader schuldig aan doodschudden baby

Icoon JustitieDe militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft maandag een ex-militair veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf voor doodslag op zijn eerste kind.

In december 2004 schudde de 31-jarige Alex van P. uit Gouda zijn amper drie weken oude zoontje net zo lang tot het slap en bleek werd. Het hersendode kindje overleed later in het ziekenhuis, nadat artsen samen met de ouders besloten dat verdere behandeling geen zin meer had.

Hoewel er vraagtekens rezen, werd de man niet vervolgd. Niet veel later schudde hij ook zijn tweede baby door elkaar. Dit kind raakte zwaar gehandicapt. De vader werd in 2006 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. Tijdens de behandeling bekende hij ook het schudden van de eerste baby.

De rechtbank vindt een lange onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats voor zo'n daad, maar liet het bij een jaar cel voorwaardelijk zoals het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden ook eiste. De ex-militair wordt immers al behandeld in een tbs-kliniek.

De kwestie is onderzocht door de Inspecties voor de Sanctietoepassing, Gezondheidszorg en Jeugdzorg en heeft nieuwe richtlijnen opgeleverd. Afgelopen november deden de inspecties onder meer de aanbeveling dat bij opvallende babysterfte zoals hier, altijd de persoonlijkheid van de ouder(s) moet worden onderzocht. Dat was nu niet gebeurd. De zaak van de eerste baby werd voorwaardelijk geseponeerd om de hulpverlening aan het gezin niet te doorkruisen.

Twee weken geleden stak de officier van justitie de hand in eigen boezem. Hij stelde dat het OM en andere betrokken instanties in theorie het zware letsel bij het tweede kind mogelijk hadden kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld doordat het tweede kindje dan misschien niet geboren was.