EU waarschuwt Kosovo voor uitroepen onafhankelijkheid

Icoon Buitenlands De ministers van Buitenlandse Zaken van enkele EU-lidstaten hebben Kosovo gewaarschuwd niet eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. Dat zou de hele Balkanregio kunnen destabiliseren. Tevens zijn de EU-lidstaten verdeeld hoe te reageren op een dergelijke actie.

Hashim Thaci, de toekomstige premier van Kosovo, had eerder gezegd "onmiddellijk" de onafhankelijkheid uit te roepen op 10 december. De EU is bang dat hierdoor ook de Servische regio Mitrovica in Kosovo de onafhankelijkheid uit zal roepen. Tevens zou de Servische Republiek (Republika Srpska) in Bosnië-Herzegovina zich dan onafhankelijk kunnen verklaren van Bosnië. Dit kan tot nieuwe conflicten leiden in het gebied en misschien zelfs oorlog. Ook is het mogelijk dat Rusland andere gebieden in Europa als land erkend, zoals Abchazië, Transnistrië en Zuid-Ossetië.

Theoretisch hebben Servië en Kosovo nog tot aan 10 december om een oplossing te vinden. De gesprekken liggen echter muurvast. Servië wil Kosovo de verst mogelijke autonomie verlenen, maar het gebied moet wel binnen de grenzen van Servië blijven. Servië noemt Aland als voorbeeld, een Zweeds autonoom eiland in de staat Finland. Kosovo neemt enkel genoegen met complete onafhankelijkheid.

De Verenigde Staten hebben al aangegeven de onafhankelijkheid van Kosovo te zullen erkennen. De EU is verdeeld. De EU-lidstaten Spanje, Griekenland, Cyprus, Roemenië en Slowakije zijn van plan de onafhankelijkheid van Kosovo niet te erkennen. Ook Rusland zal het land niet erkennen. Deze landen willen separatistische groepen binnen hun grenzen niet aanmoedigen om hetzelfde te doen. Rusland wil van de regio een 'koud conflict' maken. Hierdoor blijft de status quo voor onbepaalde tijd overeind. Dit kan echter voor onvrede zorgen bij de Albanese Kosovaren.


De risicogebieden Kosovo, Mitrovica en Servische Republiek