Tropische Storm Noël teistert Haïti

Icoon WeerDe veertiende storm van het Atlantische orkaanseizoen, Noël, heeft zich gisteren voor de kust van het eiland Hispaniola gevormd. Het eiland, dat bestaat uit Haïti en de Dominicaanse Republiek, wordt op dit moment geteisterd door zware regenval en harde windstoten.

Eerder deze maand kwamen er in Haïti al 37 mensen om het leven bij overstromingen, die het gevolg waren van hevige regenval. De autoriteiten zijn bang dat Noël zeker 25 centimeter neerslag met zich mee zal brengen, waardoor er dodelijke modderstromen zullen ontstaan en er opnieuw veel slachtoffers zullen vallen.

Puerto Rico & Cuba
Afgelopen week kwamen bij overstromingen in Puerto Rico al talloze mensen om het leven. Uit de restanten van dat neerslaggebied ontstond Noël. Na Haïti zal de storm vermoedelijk richting Cuba of de Bahama's trekken.

Jeanne
In september 2004 trof orkaan Jeanne hetzelfde gebied. Deze orkaan zorgde voor miljarden dollars aan schade en ruim 3000 mensen kwamen om.

Het Atlantische orkaanseizoen loopt in principe van 1 juni tot en met 30 november. Vooraf hadden meteorologen voorspeld dat het opnieuw een zwaar orkaan seizoen zou worden. Met uitzondering van de orkanen Dean en Felix is het echter een relatief rustig seizoen geworden.

Meer informatie over Noël, of hoe een orkaan ontstaat, vind je ook hier --> Hurricane Season 2007