Snoeiharde kritiek op Irak-beleid VS

Icoon Oorlog De voormalige Amerikaanse bevelhebber in Irak, luitenant-generaal Ricardo Sanchez, heeft gisteren gezegd dat het beleid van de regering-Bush inzake Irak volledig heeft gefaald. De oorlog is ''een nachtmerrie zonder einde in zicht'', zei hij tegen verslaggevers.

Sanchez, die vanaf juni 2003 een jaar lang het bevel voerde in Irak, verweet de regering een ''catastrofaal verkeerd, onrealistisch optimistisch oorlogsplan''. Volgens hem zouden de ''incompetente'' en ''immorele'' politieke leiders voor de krijgsraad worden gesleept als ze in het leger hadden gediend.

Sanchez sprak zich voor het eerst openlijk uit na zijn pensionering in 2006. Het is de meest ongezouten kritiek van een voormalige hoge legerfunctionaris tot nu toe op het Amerikaanse beleid in Irak. ''Na meer dan vier jaar vechten gaat Amerika door met zijn uitzichtloze strijd in Irak, zonder enige eensgezinde poging om een strategie te ontwikkelen die tot de overwinning zal leiden in dat door oorlog verscheurde land of in het grotere conflict tegen extremisme'', aldus Sanchez.

Volgens hem had het Iraakse leger niet onmiddelijk ontbonden moeten worden na de invasie in 2003 en had er snel een burgerregering geïnstalleerd moeten worden. Hij is echter tegen een snelle terugtrekking van de troepen uit Irak. ''Het beste wat we kunnen doen is een nederlaag voorkomen''.

Sanchez zei in de toekomst ook namen te noemen van beleidsmakers die volgens hem hebben gefaald. Andere gepensioneerde generaal uitten eerder ook al harde kritiek, vooral op minister van Defensie Donald Rumsfeld die vorig jaar aftrad.

Sanchez werd in 2005 vrijgepleit in het mishandelingschandaal rond de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. Onderzocht was of hij en ander hoge officieren op de hoogte waren van het martelen en vernederen van Iraakse gevangenen in de beruchte strafinrichting bij de Iraakse hoofdstad.