Rouvoet wil jong schorem aanpakken

ChristenUnie-minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin wil ook hele jeugdige etterjeugd aan gaan pakken. Hij zegt dat naar aanleiding van alarmerende berichten uit Utrecht, waar in de wijk Overvecht grote problemen zijn met een groep - voornamelijk Marokkaanse - kinderen tussen de 8 en 12 jaar die gewelddadig zijn en zich van niemand iets aan trekken.

Tot nog toe richtte de minister zich vooral op 15- en 16-jarige probleemjongeren. Volgens de minister moet de overheid te allen tijde zien te voorkomen dat kinderen van 8 of 9 jaar al in de criminaliteit belanden. ''Dus als in het gezin ook al oudere broers of zussen bij justitie bekend zijn, moeten de ouders direct hulp krijgen bij de opvoeding. We moeten hier echt werk van maken'', aldus de bewindsman.

De Utrechtse PvdA-wethouder Rinda den Besten van jeugdzaken is blij met de steun van de minister: ''Wettelijk is het helaas niet mogelijk ouders die geen hulp willen te dwingen. Het is aan Rouvoet om daar wetgeving voor te maken.''

Rouvoet wil de jonge ettertjes zo snel mogelijk bij de kladden grijpen en ze met verplichte opvoedingsondersteuning weer op het rechte pad krijgen. Als dat niet helpt, moeten ze maar naar een internaat. In het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie staat al dat kinderen uit probleemgezinnen sneller onder toezicht moeten worden gesteld. Ook komt er een wet om lichtere maatregelen op te leggen, zoals de al genoemde verplichte opvoedingsondersteuning in het belang van het kind.