Getrainde bijen kunnen bommen ruiken

Icoon Opmerkelijk Wetenschappers van een Amerikaans wapenlaboratorium in New Mexico hebben bijen zo getraind dat ze bommen kunnen ontdekken. De onderzoekers stellen dat deze bijen zeer belangrijk kunnen worden voor de veiligheid van de Verenigde Staten en Irak. Zij hebben hun bevindingen maandag gepubliceerd.

De bijen zijn geleerd om hun proboscis, waar ze eigenlijk nectar mee eten, uit te steken wanneer zij explosieven ruiken. Hierdoor kunnen zij autobommen, C4 en zelfs bomriemen van terroristen ruiken voordat ze afgaan De wetenschappers hebben de bijen de bommen leren ruiken door met beloningen te werken. Telkens als de bijen explosieven roken, kregen zij een suikerbeloning.

"Wanneer bijen explosieven detecteren, zullen zij hun proboscis uitsteken", legt de wetenschappelijk onderzoeker Tim Haarmann uit. "We zijn erg opgewonden met het succes van ons onderzoek, omdat het vergaande implicaties kan hebben voor defensie en veiligheid", gaat hij verder. Zo kunnen de bijen gebruikt worden om terrorisme tegen te gaan. De bijen kunnen meegenomen worden in een draagbare detector, die de grootte heeft van een schoenendoos. Op riskante plaatsen als vliegvelden, grens- en wegcontroles kunnen zij de politie waarschuwen op aankomende gevaren. "Het zal geweldig zijn om hiermee levens te kunnen redden", vindt Haarmann.



Bijen ontdekken bomterrorist in boerka