Le Tour 2007: Langer in de bergen

Icoon Tour de FranceNog voordat de winnaar van de laatste editie bekend is, heeft de directie van de Ronde van Frankrijk donderdag in Parijs met frisse moed het routeschema van de 94e Tour de France gepresenteerd. Er zitten zes bergetappes in, een meer dan dit jaar.

De ploegentijdrit ontbreekt opnieuw en net als in 2006 telt de Tour van 2007 twee individuele tijdritten. Voor de nieuwe rondedirecteur Christian Prudhomme was het de eerste keer dat hij het routeschema mocht maken. De opvolger van Jean-Marie Leblanc zei te hopen dat de ronde van volgend jaar niet door dopingschandalen wordt ontsierd. Dit jaar werd na de Tour bekend dat de Amerikaanse winnaar Floyd Landis op doping was betrapt.

De karavaan doet eerst de Alpen aan, van de zevende tot en met de negende etappe. De Pyreneeën volgen in de ritten veertien tot en met zestien. In de helft van de bergetappes is de finish bergop. De koninginnenrit is volgens Prudhomme de zestiende etappe op 25 juli, naar de top van de Col d'Aubisque (1709 m). "Die komt na een rustdag, als renners doorgaans niet goed weten hoe de benen aanvoelen. De drager van de gele trui moet maar hopen dat hij dan geen slechte dag heeft."

De Spanjaard Oscar Pereiro zit nog steeds in de wachtkamer, als het om de gele trui gaat. Hij werd dit jaar tweede achter Landis en hoopt dat hij uiteindelijk de eindzege 'krijgt'. Pereiro voelt zich echter geen winnaar, zo verklaarde hij donderdag nog maar eens in Parijs. "Tot nu toe is Floyd nog steeds de winnaar." Landis is nog bezig met een beroepszaak, pas als die is afgerond is de Tourwinnaar bekend. "Wij hebben het recht niet om daarin te beschikken", zei ook directeur Prudhomme. "We moeten met zijn allen nog even afwachten."

Voor meer wielrennieuws, en de tourmanager (over een poosje...) kijk je natuurlijk op FOK!sport!