Sint doet flink meer inkopen

SinterklaasSinterklaas is alweer het land uit en is vandaag nog in België. Bij veel gezinnen is het sinterklaasfeest gisteravond afgesloten met pakjesavond. Voor de detailhandel was het in ieder geval een geslaagd feest. Dit jaar is voor 400 miljoen euro aan cadeaus en strooigoed gekocht. Dat is twaalf tot vijftien procent meer dan vorig jaar. "Het was de afgelopen dagen in de winkels een gekkenhuis", zegt Henk Kok van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

Het leek er het afgelopen jaar op dat de hand meer op de knip zou worden gehouden. Maar volgens Kok heeft de consument toch meer vertrouwen gekregen in de eigen financiële mogelijkheden. "Je ziet dat de portemonnaie weer wat gemakkelijker wordt getrokken."

Opvallende uitschieter zijn dit jaar de internetwinkels. "Vorig jaar merkte je dat de consumenten nog voorzichtig waren. Er werden toen veel gebruiksartikelen gekocht, dit jaar liep het vooral goed in de electronica", zegt Joke Vrolijk van de internetwinkel van Wehkamp. Er zijn volgens haar opvallend veel breedbeeld-tv's en dvd-recorders gekocht. "Je ziet wel dat de consument uit is op scherpe prijzen. En vaak kiest hij voor eenvoudige uitvoeringen in plaats van toestellen met toeters en bellen."