Wit-Rusland gaat strijd aan met wodka

Icoon AlgemeenDe Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft aangekondigd de strijd te willen aangaan met het wodkagebruik in zijn land. Volgens schattingen van de politicus heeft een op de drie mensen in zijn land een drankprobleem. Loekasjenko heeft een lijst van 86 beroepen opgesteld waarvan de uitvoerders voortaan streng gecontroleerd gaan worden.

Onder andere ambtenaren, onderwijzers, personeel in de volksgezondheid, mensen die met zware machines werken en chauffeurs dienen geregeld medische tests te ondergaan om het alcoholgehalte in het bloed vast te stellen. "Ik wil niet dat mensen die elke dag drinken, op mij stemmen. Ik wil geen vrienden met jullie zijn. Jullie ruïneren het land", stelt Loekasjenko. Hij denkt dat de oorzaak van het grote aantal verwaarloosde kinderen in Wit-Rusland in de alcohol gezocht moet worden. "Een alcoholist kan geen kinderen opvoeden tot normaal functionerende mensen."

De gemiddelde Wit-Rus krijgt ongeveer acht liter aan pure alcohol per jaar binnen. De overheid maakte daar overigens in het verleden ook weleens misbruik van. Zo werd vorig jaar gratis bier aangeboden bij een referendum dat moest beslissen over een nieuw ambtstermijn van Loekasjenko.